Hihetetlen, mit művel ez a csinos magyar zsokélány





A covid járvány miatt zárt kapuk mögött megtartott galopp versenyen sporttörténelmet írt Suták Csenge zsoké a Kincsem Parkban. A 28 éves versenyző 4 telivér nyergéből is győztesként pattant le. Ilyen bravúrt korábban még egyetlen női lovasnak sem sikerült elérnie. Csenge tréner családból származik, gyakorlatilag beleszületett a nyeregbe.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.01.
Zsoké

A törékeny, légiesen karcsú lányt első ránézésre inkább kecses modellnek vagy táncosnak gondolnánk. Suták Csenge azonban rácáfol a sztereotípiákra: sikeres zsoké, édesanya és 142 versenyt tudhat maga mögött.

Csenge a nyeregben (Fotó: Kincsem Park)

Nővére nyerte az első Nemzeti Vágtát

– Édesapám trénerként és tulajdonosként dolgozik, így szinte adott volt, hogy előbb-utóbb én is lovas leszek – mesélte a Metropolnak Csenge. – Ez családi hagyomány, hiszen nővérem, Vanda korábban szintén zsoké volt, az első Nemzeti Vágtát 2008-ban ő nyerte meg. Mondjuk azért nem volt annyira egyértelmű, hogy profi zsoké leszek, mivel korábban inkább atletizáltam, kimondottan biztattak, szerintem valóban tehetséges 400-as futó voltam. Ám a sors végül a lovakhoz vezetett.

Reggel 5-6 lovat is lelovagol

A sors kifürkészhetetlen útjai mellett jelentős mennyiségű munka is van ezekben a lovas sikerekben. – Nem könnyű szakma, az biztos! –szögezte le a zsoké. – Eleve mindig figyelnünk kell a súlyra. Én például magas vagyok a 172 centimmel, viszont így is tudok 53 kilót lovagolni. Ez elsősorban a szerencsés alkatomnak köszönhető, hiszen nemigen kell koplalnom. Emellett a megfelelő fizikum is szükséges a jó eredményekhez, nem beszélve arról, hogy korán kell kelni, mert a munka az istállókban nagyon korán indul. Reggelente 5-6 lovat is lelovagolok.

Suták Csenge anyuka és zsoké - Fotó: Metropol

Európában ilyen még nem volt

Suták Csenge a novemberi, emlékezetes versenynap előtt, amikor 4 futamot is megnyert, még nem sejtette, hogy a bravúr kapujában áll. – Eszembe sem jutott, hogy mesternégyest szerzek. Korábban már tudtam egy napon 3 nyerőt ülni, de ez a négyes siker Európa egyetlen versenyterén sem megszokott, főleg egy nőtől nem. Bevallom, nem hallottam ilyenről a közelmúltban egyetlen európai versenypályáról sem – mondta Csenge, és elárulta, hogy nagy vágya egy Derby-győzelem. – De szeretnék egyszer zsoké champion is lenni, mert az elmúlt években „csak” a képzeletbeli dobogó 2. fokára állhattam fel. Egy-egy férfi lovas mindig megelőzött... Jelenleg 142 nyerésnél járok, remélem minimum a 300-at elérem majd – bizakodik a zsoké, aki a számos verseny mellett egy kétéves kislány édesanyja is. – Gyakran jön velem Zara a tréningekre, nem egyszer ült már lóháton, beleszocializálódik a lóversenyzés világába. Imádja a lovakat, azok is szeretik őt.

Névjegy * Suták Csenge * Legnagyobb sikerei: Imperiál Díj és Nemzeti Díj győzelem My Luck-kal, Kancadíj nyerés Messerschmitt-tel * Legjobb helyezése a Nemzeti Vágtán: Nyírségi Vágta, 1. hely (2011) * Jelenleg futó kedvenc lovai: Pokolfajzat, La Shaba, Santis * Hobbija: pihenés

 





Ezeket olvastad már?
„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás