RETRO RÁDIÓ

Nehéz francia lecke vár a Vidire, de átment már durvább vizsgán is





Újabb lépés a csoportkör felé? Magyar szálat is találtunk a fehérváriak El-selejtezős ellenfelénél.



Megosztás
Szerző: vav
Létrehozva: 2020.09.24.
mol fehérvár stade reims Európa Liga

Erős, de nem legyőzhetetlen ellenfelet fogad szerdán (18.00, tv: M4 Sport) a Mol Fehérvár FC az Európa-liga harmadik selejtezőfordulójában. A francia Ligue 1 előző szezonjában hatodik Stade Reims papíron esélyesebb a magyar csapatnál. Ugyanakkor ne feledjük: 2017-ben a kupa ugyanezen szakaszában egy még jobb francia riválist már sikerült meglepnie a Vidinek.

Fotó: Instagram/vidinstagram

Legendás múltú, de szerényebb jelenű a fehérváriak következő ellenfele. A négy forduló után nyeretlenül utolsó előtti (19.) Stade Reims 1949 és 1962 között hat bajnoki címet nyert a francia élvonalban. Igaz, azóta előfordult vele az a csúfság is, hogy 33 éven át hiányzott a legmagasabb osztályból. Legutóbb 2018-ban jutott föl a Ligue 1-be, a korábbi (2006-2010) Honvéd-légiós Diego vezérletével. Az azóta már Mexikóban légióskodó brazilnak egy zsíros arab szerződést és a francia másodosztály legjobb focistája-díjat eredményezte az akkori teljesítménye. Utóbbit a PSG-sztár honfitársa, Neymar (az alábbi fotón balra) mellett vehette át az idényzáró gálán:

Azóta 73 millió euróra (26,5 milliárd forint) nőtt a Reims játékoskeretének értéke a Transfermarkt mértékadó becslései szerint. Ez több mint a négy és félszerese a Vidi hasonló adatának. A szerb válogatott kapust, Predrag Rajkovicsot például a maga 8 millió eurójával (2,9 milliárd forint) többre taksálják, mint a fehérváriak hat legjobbját - Ivan Petrjakot, Nikolics Nemanját, Loic Negót, Armin Hodzicot, Emil Rockovot és Lyes Hourit - összesen.

Szerencsére a pályán nem a statisztikák csapnak össze. A gyepen pedig nemrég ennél is sokkal nagyobb különbségre cáfolt rá a Vidi egy francia ellenféllel szemben. A 2017-es El-selejtezők harmadik körében az akkor közel 16-szor értékesebb Girondins Bordeaux-t ejtette ki a Marko Nikolics vezette magyar csapat. Az idegenbeli 2-1-es vereség után, hazai 1-0-s győzelemmel, az idegenben szerzett gól döntött.

Abból a fehérvári keretből máig többen alapemberek Márton Gábor csapatában. Sőt, az új vezetőedző arra is építhet, hogy a francia-magyar középpályás, Loic Nego mellett azóta újabb francia „kém” tanácsaira hagyatkozhat Lyes Houry személyében.

Továbbjutása esetén a Vidi a belga Standard Liége és a szerb Vojvodina párharcának győztesével csaphat össze a csoportkörbe jutásért.

Történelmi BEK-döntőt játszottak

Az ötvenes évek egyik nagy csapataként a Stade Reims kétszer is BEK-döntőt játszott a Real Madrid ellen. A legrangosabb kupasorozat első szezonja végén, 1956-ban 4-3-ra, majd 1959-ben 2-0-ra nyertek a spanyolok. A francia klubban a labdarúgás történetének olyan legendái játszottak egykor, mint Just Fontaine, Michel Hidalgo és Raymond Kopa. Utóbbi két reims-i időszaka között Puskás Ferenc csapattársa is volt a Realban.

 





Ezeket olvastad már?
Letolja a bugyiját: less be a vadító kebelcsoda szeméremdombjára

Letolja a bugyiját: less be a vadító kebelcsoda szeméremdombjára

Most kaptuk a lesújtó hírt: szörnyű veszteség érte Szoboszlaiékat

Most kaptuk a lesújtó hírt: szörnyű veszteség érte Szoboszlaiékat

Kiborultak a kapitányok, Rossi is érintett lehet: fontos változás jöhet az Eb előtt

Kiborultak a kapitányok, Rossi is érintett lehet: fontos változás jöhet az Eb előtt

Váratlan bejelentést tettek Szoboszlai Dominikról, erre senki sem számított

Váratlan bejelentést tettek Szoboszlai Dominikról, erre senki sem számított

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás