Milliárdok, évek, másodpercek: ezért nagy szám a Fradi BL-sikere





A Metropol összegyűjtötte a zöld-fehérek szerdai győzelmével kapcsolatos legérdekesebb adatokat.



Megosztás
Szerző: vav
Létrehozva: 2020.09.18.
Dinamo Zagreb Bajnokok Ligája FTC

A svéd (2-0 a Djurgarden elen) és a skót (a Celtic elleni idegenbeli 2-1) után a horvát bajnokot, a Dinamo Zagrebet is legyőzve a Ferencváros labdarúgócsapata egy lépésre került a Bajnokok Ligájától. Az eddigieknél valamivel könnyebbnek ígérkező, következő norvég ellenfél, a Molde elleni oda-visszavágós párharc győztese a BL, a vesztese pedig az Európa-liga csoportkörébe jut. Alább kiderül, miért is olyan nagy szám ez a siker.

Lovrencsics (balra) gólöröme a második percben
MTI/Koszticsák Szilárd

2,3

milliárd forint pénzdíjat már biztosított magának a Fradi az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kasszájából. Csak a Dinamo elleni siker mintegy 1,8 milliárdot hozott a konyhára. A bevétel ráadásul immár biztosan sokkal nagyobb is lesz, akár az Európa-liga, akár a Bajnokok Ligája főtábláján folytatja a magyar bajnok.

 

3

éve egymás után szerepel magyar csapat az európai kupák csoportkörében. 2018-ban a Mol Fehérvár, tavaly az FTC jutott be az Európa-liga főtáblájára. Ez idén már a rosszabbik verzióként garantált a Fradinak: ha a BL-rájátszásban győz, a Bajnokok Ligájába jut, ha kiesik, az El-be.

 

3,8

milliárd forinttal értékesebb a Fradi játékoskerete a Moldénél a Transfermarkt becslései szerint. A magyar klub focistáit összesen mintegy 8,4 milliárd, a norvégéit körülbelül 4,6 milliárd forintra taksálják. A Moldéhoz hasonló volt a 2-0-ra legyőzött svéd Djurgarden keretértéke.

 

5,5

milliárd forint alapdíjazás járna az Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutásért (ehhez még túl kell jutni a norvég Moldén). Ezt követően a főtáblán megnyert mérkőzésekért további 972 millió forintnyi eurót, a döntetlenekért 324 milliót utal az UEFA. Az Európa-liga csoportkörébe jutott csapatok a fenti összegek mintegy ötödét kapják.

 

8

idegenbeli mérkőzés óta veretlen a csapat az európai kupasorozatokban, ami jó előjel a jövő szerdai, norvégiai odavágó előtt. Szerhij Rebrovval a kispadján még nem maradt alul vendégként a Fradi, nyert például a CSZKA Moszkva, a Ludogorec és legutóbb a Celtic otthonában is.

 

21

passz előzte meg Lovrencsics Gergő villámgyors vezető gólját a Dinamo elleni BL-selejtező elején. Az 1 perc 16 másodperc múltán hálóba kerülő labdát a középkezdéstől végig a Fradi birtokolta. A horvátok addig hozzá sem tudtak érni.

 

25

éve már sikerült a bravúr az FTC-nek. Akkor a Novák Dezső vezette zöld-fehérek öt ponttal a csoportjuk harmadik helyén végeztek. Idegenben verték a Grasshopperst (3-0), hazai pályán ikszeltek a svájciakkal (3-3) és a Real Madriddal (1-1), a vereségeiket oda-vissza az Ajaxtól (1-5, 0-4) és a Bernabéu-stadionban (1-6) szenvedték el.

[most_read_articles]





Ezeket olvastad már?
„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

Szívükhöz kaptak a fradisták, a kapusukról van szó

Szívükhöz kaptak a fradisták, a kapusukról van szó

„Bennem is dúltak az érzelmek" – Felemelő lelki beszédet tartott a magyar válogatott sztárja

„Bennem is dúltak az érzelmek" – Felemelő lelki beszédet tartott a magyar válogatott sztárja

„Valami mindig hiányzik” – Mészöly szerint a harmadik hely a realitás

„Valami mindig hiányzik” – Mészöly szerint a harmadik hely a realitás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás