40 éve vezették be Lengyelországban a hadiállapotot – filmmel is emlékeznek





A budapesti Lengyel Intézet december 13-án, A tábornok elvtárs háborúba megy című történelmi dokumentumfilm vetítésével, és az azt követő szakmai beszélgetéssel emlékezik meg a Lengyelországban 1981. december 13-án bevezetett hadiállapotról és annak áldozatairól.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.13.
Lengyelország

Tiszteletükre a világ számos különböző pontján tartott megemlékezési akció keretében 19.30 órakor a Lengyel Intézet ablakaiban is felgyúlnak a szabadság gyertyái.

Fotó: instytutpolski.pl

Negyven évvel ezelőtt, 1981. december 13-án Wojciech Jaruzelski miniszterelnök döntése alapján bevezették Lengyelországban a hadiállapotot. A fokozatosan romló élelmiszerellátással együtt egyre nőtt az elégedetlenség a politikai rendszerrel szemben. A mintegy tízmilliós tagot számláló Szolidaritás szakszervezet sztrájkokkal igyekezett tárgyalásokra kényszeríteni a kormányt, amely leginkább a belbiztonságra és a hadseregre támaszkodhatott. Végül a tábornokból és nemzetvédelmi miniszterből lett államfő 1981. december 13-án, egy vasárnapi napon vezette be a mindenkit sokként érő hadiállapotot (stan wojenny). Tankok és katonai őrjáratok lepték el az utcákat. Katonai vezetés alá vonták többek között az államigazgatást, a közlekedést, a távközlést, az energiaipart, a bányászatot, a kikötőket. A határokat lezárták, a sajtó tevékenységét felfüggesztették. A telefonokat kikapcsolták, éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el. Több tízezer embert internáltak, elsősorban a Szolidaritás vezető egyéniségeit. A hadiállapotot 1983 júliusában szüntették meg. Az akciókban 70 ezer katona és 30 000 belügyis vett részt. A kommunista terrorapparátus brutális intézkedései több száz halálos áldozatot követeltek. Becslések szerint kb. egymillió lengyel emigrációba szorult.

A tábornok elvtárs háborúba megy (Towarzysz generał idzie na wojnę) lengyel dokumentumfilm, 78 perc, 2011. Rendező: Grzegorz Braun, Robert Kaczmarek.

Helyszín: Lengyel Intézet, moziterem – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Időpont: 2021. december 13. (hétfő), 18.00 óra

A vetítés után a Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbańska vezetésével egy beszélgetésre kerül sor Tischler János történész és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesének közreműködésével.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi e-mail-címen lehet: [email protected]

További információk itt.





Ezeket olvastad már?
Az időhöz való viszonyunk hatása az egészségünkre – előadás

Az időhöz való viszonyunk hatása az egészségünkre – előadás

Diavetítés a Frankel Pagonyban

Diavetítés a Frankel Pagonyban

Marczi mesekert őrjárat - keresd a tavasz nyomát!

Marczi mesekert őrjárat - keresd a tavasz nyomát!

Fotóbörze a Ferencvárosi Művelődési Központban

Fotóbörze a Ferencvárosi Művelődési Központban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás