5+1 képesség, amit mindenképp taníts meg a gyermekednek, hogy önálló felnőtt legyen!





Mely képességeket kell elsajátítania gyermekednek, hogy boldog, sikeres önálló felnőtt váljon majd belőle? Mutatjuk, hogy mit, miért és hogyan érdemes csemetédnek megtanulnia! (x)



Megosztás
Szerző: PR cikk
Létrehozva: 2022.04.19.
hirdetés

“‘Adj halat az éhezőnek, és aznap megmented a haláltól. Tanítsd meg őt halászni, és örök életére jóllakott lesz...„ Talán semmi nem fogalmazza meg jobban a szülői életre nevelés legfontosabb alapelvét, mint az ősi keleti bölcsesség.

Képek forrása: Freepik

Kétségtelen, hogy a valódi segítséget nem azzal adjuk gyermekünknek, ha igényeit kielégítjük, hanem azzal, ha megtanítjuk arra, hogyan tudja ő maga ezt megtenni. De vajon milyen képességek kialakítására érdemes fókuszálni, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk sikeresen teljesítse az élet kihívásait? Cikkünkben nemcsak ezt mondjuk el, de azt is megmutatjuk, hogyan, milyen módszerekkel érhetjük el, hogy ne szoruljon később mások segítségére.

Önállóságra nevelni

A sikeres élet alapja hosszú távon az önállóság, vagyis hogy gyermekünk boldogulása ne függjön se a szülők, se mások segítségétől. Ennek fontosságát már akkor megtapasztaljuk, amikor az önálló étkezést, öltözködést próbáljuk megtanítani gyermekünknek. A feladataink azonban nem érnek véget, amikor csemeténk végre egyedül köti meg a cipőfűzőjét.

Ha az alábbi 5+1 képesség elsajátítását tudatosan megtervezzük és segítjük, valóban “hálót adunk a hal helyett”, és olyan emberré neveljük gyermekünket, aki nemcsak megállja a helyét az életben, de kifejezetten sikeres jövőnek néz elébe.

1. Időmenedzsment

Dolgozó felnőttként jól tudjuk, hogy a hatékony időbeosztás kulcsfontosságú, míg ellenkezője óriási gátakat jelent céljaink elérésében. Már egészen kiskortól taníthatjuk arra gyermekünket, hogy képes legyen idejének minél gyümölcsözőbb felhasználásában.

Hogyan érhetjük ezt el? Kezdjük egyszerű lépésekkel. Ha már nagyobbacska, ahelyett, hogy mi ébresztenénk, adjunk inkább neki egy ébresztőórát, később pedig a telefonján ő maga állítsa be a szükséges időpontot.

A tanulási idő “tisztán tartását” is követeljük meg tőle: pakoljon el mindent maga körül, ami elvonhatná a figyelmét, tegye egy dobozba a telefonját, és közösen jelöljük ki, mikor veheti újra kézbe. Az egyes tananyagok megtanulása között tartson szünetet, de olyat, ami hozzájárul a további tanulás hatékonyságához: például levegőzzön vagy végezzen pár tornagyakorlatot.

A határidőnaplót is mielőbb adjuk kezébe, és tanítsuk meg vezetésére: ebbe feljegyezheti az iskolai számonkérések időpontját, programjait, észben tartandó teendőit. (Bár remek telefonos applikációk is vannak, érdemes hagyományos naplóba vezetni, mivel az írás mechanikus mozdulatai is segítik a fókuszálást).

2. A döntéshozatal képessége

Életünk irányvonalait az általunk meghozott döntések jelölik ki, így hát különösen fontos, hogy gyermekünk képes legyen önálló döntésekre, és a döntés következményeinek vállalására is. Már pici korában is tanítsuk erre, és teremtsünk számára döntéshelyzeteket: válasszon két, majd többféle játék, étel, öltözet között. Így kialakítjuk benne azt az önbizalmat, ami egy döntés meghozatalához szükséges.

Nem könnyű feladat, de a döntés következményeit is meg kell neki mutatnunk: ne írjuk meg helyette az elfelejtett házi feladatot, hagyjuk, hogy szembesüljön ennek következményeivel. Erre mondják, hogy csak egyszer kell esőkabát nélkül elindulni túrázni – ha bőrig ázunk, azontúl mindig gondolni fogunk arra, hogy bepakoljunk egyet.

3. Képesség a pénzügyek tudatos kezelésére

Képek forrása: Freepik

Az egyik leglényegesebb összetevője a kiegyensúlyozott, problémáktól mentes felnőtt életnek a tudatos pénzügyi tervezés képessége. Ha ez nem megy, akkor még egy jó fizetés mellett is anyagi gondok árnyékolhatják be a mindennapokat. Ráadásul az iskolában nem tanítják az alapvető pénzügyi ismereteket, így ennek biztosítása mindenképp a szülő feladata.

Szerencsére ebben nem vagyunk magunkra hagyva: az interneten számos gyakorlati tippet kapunk ahhoz, hogy hogyan is érdemes mindezt megtanítani. Minél korábban kezdjük el az ilyen irányú nevelést, annál inkább gyermekünk sajátjává válik a tudatos pénzügyi szemlélet.

Ennek birtokában pedig életét az anyagi biztonság jegyében töltheti majd. Egészen kicsi korban elkezdhetjük ezt is olyan játékos formában tanító gyakorlatokkal, amelyek nemcsak szórakoztatóak, de képesek arra, hogy lefektessék a tudatos pénzügyi szemlélet alapjait.

4. Kommunikációs készség

Hogy milyen fontos is a jó kommunikáció, az eltérő vélemények elfogadása és a kompromisszumra való képesség, azt egy felnőttnek nem kell bemutatni. Gondoljunk csak a munkahelyünkre, tanulmányainkra, vagy akár a családi életünkre, esetleg szomszédokkal való kapcsolatunkra.

A gyerekeknek viszont ez nem magától értetődő, így érdemes is folyamatosan rámutatnunk arra, hogy mennyi minden függ attól, hogy hogyan kommunikál, milyen formában fejezi ki a véleményét. Ha nem megfelelő, kérjük, hogy fogalmazza újra, és együtt nézzük meg, mi is a különbség, milyen eredményt ért el egy árnyaltabb kifejezési móddal.

Egy-egy vita alkalmával gyakoroljuk vele a vélemények ütköztetését, érvekkel való alátámasztását, és keressünk közösen olyan kompromisszumot, ami mindenkinek elfogadható.

Ha például egy drága holmira vágyik, érveljen mellette, és hallgassa meg azt is, miért nem szeretnénk vagy nem áll módunkban megvenni az adott tárgyat. Keressünk vele együtt többféle kompromisszumos lehetőséget: egy olcsóbb változatot vagy azt, hogy hozzájárul a zsebpénzéből, segítségünkkel elkezd rá gyűjteni. Ahogy látható, ezeket a képességeket sokszor egyszerre is taníthatjuk számára: jelen esetben például egyszersmind a pénzügyi tudatosság is fókuszba kerül.

5. Alkalmazkodó- és problémamegoldó készség

A siker egyik záloga, hogy mennyire tudunk alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez, és milyen megoldásokat találunk a felmerülő problémákra. Gyermekeink természetesen számtalanszor kerülnek szembe ilyen szituációkkal, legyen szó akár a barátságokban bekövetkezett változásokról, kortársi konfliktusokról vagy épp családi gondokról.

A legfontosabb ilyenkor, hogy ne álljunk elő kész megoldásokkal. Ehelyett segítsünk felvázolni az adott problémát, és hagyjuk, hogy önállóan keressen rá megoldást. Természetesen ne hagyjuk magára, támogassuk érzelmileg, és segítsük őt a minél több lehetőség megtalálásában, és hangsúlyozzuk, hogy meg fogja tudni oldani.

A mintaadás ezen a téren is rendkívül fontos: ha azt látja tőlünk, hogy nyíltan szembenézünk saját problémáinkról, őszintén kommunikálunk az ezzel kapcsolatos érzéseinkről, de nem esünk kétségbe, akkor az fontos fogódzóként szolgál majd számára is egy kihívásokat jelentő időszakban.

+ 1. A környezet védelmének fontossága

Képek forrása: Freepik

Egy felelős szemléletmóddal rendelkező felnőtt nemcsak önmagát helyezi előtérbe, de környezetére és a bolygó jövőjére is gondol. Ennek tanítását saját példamutatásunkon túl is igen korán elkezdhetjük már: segíthet a szelektív hulladék szétválogatásában, szedhetünk együtt lakókörnyezetünkben szemetet, kiskertben vagy cserépben nevelhet egyedül növényeket, és így tovább.

Akár pályázatokat is kereshetünk, amelyeken önállóan, vagy közösségével együtt részt vehet gyermekünk. Ahogy arról korábban írtunk, például április 17-ig jelentkezhetnek az óvodák arra az újrahasznosítást népszerűsítő pályázatra, amelyen a fődíj 100.000 forint értékű játékutalvány és olyan különleges, hatalmas építőszett, amely kereskedelmi forgalomban még nem is kapható.

Ha ezeket megtanítottuk, a siker alapjait fektettük le

Természetesen még sok más is szükséges ahhoz, hogy gyermekünk a lehető legteljesebb mértékben megvalósítsa önmagát, a benne lévő értékeket minél inkább felszínre hozhassa – ám ha a fenti 5+1 képesség kialakítására hangsúlyt fektetünk, lefektetjük a legfontosabb alapokat.

Hiszen az a felnőtt mindenképp sikerekre tarthat számot, aki hatékonyan osztja be idejét, képes helyes döntéseket hozni, pénzével jól gazdálkodni, valamint jól oldja meg a kommunikációs helyzeteket és a felmerülő problémákat. Minderre pedig megtaníthatjuk gyermekünket – ezzel hal helyett valóban hálót adunk a kezébe, amellyel már mindig képes lesz kihalászni magának mindazt, amire szüksége van egy boldog, sikeres élethez.

(x)





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás