Íme 10 jótanács tavaszi nagytakarításhoz





Hurrá, itt a tavasz és a napsütés. Az mondjuk kevésbé jó hír, hogy ezzel eljött az ideje a nagytakarításnak is. Íme 10 jótanács ehhez a nehéz, de fontos munkához.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.05.
tavaszi nagytakarítás

1. Lábtörlő kívül-belül

Az ajtó elé és mögé is tegyünk egy lábtörlőt. A kinti, bár mindig koszosabb lesz, de mégis leszedi a szennyeződés nagyját a cipőről, mielőtt belépünk. A benti szőnyeg tovább “tisztítja” a talpat, és ezt gyakran porszívózhatjuk is. A dupla szőnyegnek köszönhetően kevesebb koszt viszünk be.

2. Az ablakpucolást ne hagyjuk ki!

Akkor kezdjünk bele, amikor nem süt annyira a nap, mert a közvetlen napsütéstől csíkos maradhat a megtisztított üvegfelület. Ha azzal végeztünk, tisztítsuk meg a rolót vagy zsalugátert kívül-belül, majd jöhetnek a függönyök.

Fotó: Shutterstock

3. Mozogjanak a bútorok

Itt az ideje elhúzni a bútorokat, alatta és mögötte is porszívózni, felmosni. Ne siessünk visszatenni a tárgyakat a helyükre, hadd szellőzzön a bútorok háta és a falfelület egy kicsit.

4. Rendezzük is!

Ha már egyenként leszedjük a könyveket a polcról, hogy port töröljünk, rendezetten tegyük vissza. Úgy, ahogy az nekünk a legjobb: betürendben, témakörök vagy akár szín szerint. Ugyanez igaz a polcon álló csecsebecsékre is, mielőtt letisztítva visszatesszük, gondoljuk át, hogy biztos szükségünk van-e rá.

Fotó: Shutterstock

5. Pillantsunk fölfelé

A tavaszi takarítás lényege, hogy a lakás azon területeire is koncentrálunk, amelyekre az év többi részében nem jut idő vagy energia. Hosszú nyelű portörlővel tisztítsuk meg a mennyezeti lámpákat, ventilátorokat és díszléceket.

6. A játékok is koszolódnak ám

A műanyag, elektronikával nem rendelkező játékokat nyugodtan tegyük be a mosogatógépbe, a szőrmés, plüssök pedig mehetnek a mosógépbe!

7. Ritkán kell, de kell

A díszpárnákat, kanapéhuzatokat egy évben elég háromszor kimosni, a tavaszi nagytakarítás például jó alkalom hozzá. Ezek mosásakor használhatunk a megszokottnál több öblítőt, hogy sokáig érezhessük a finom illatot.

8. Tisztán feküdjünk

Nem szabad elfeledkeznünk az ágyak matracának tisztításáról sem. Első lépésként porszívózzuk ki, csak a gép csövét használva. Majd fújjuk be fertőtlenítő sprayvel, és át is vasalhatjuk, hiszen a hő is öli a baktériumokat.

9. Mi van a szekrényben?

Ahogy melegszik az idő, muszáj elpakolni a vastag, téli pulóvereket és elővenni a nyári holmikat. Ha már pakolunk, mindjárt töröljük ki a polcokat, szekrényeket.

Fotó: Shutterstock

10. A táska mélyén

Szánjuk időt arra, hogy kipakoljuk a táskákat, összegyűjtsük a kiszóródott aprót, a koszos papírzsepiket, elhasznált maszkokat és örüljünk azoknak a kincseknek, amiket elveszettnek hittünk és most előkerülnek.





Ezeket olvastad már?
Kié lesz a legszebb kert?

Kié lesz a legszebb kert?

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás