Ezeket érdemes tudni, ha mosógépet vásárolnánk…





Egy új mosógép vásárlása jelentős kiadás, ezért érdemes megfontolt döntést hozni. Összegyűjtöttük azokat a szempontokat és információkat, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során. (x)



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.22.
mosógép választás

Mielőtt részletezni kezdjük, mire érdemes figyelni a vásárlás során, érdemes foglalkozni a gépek várható élettartamával. Néhány évtizeddel ezelőtt a mosógépek átlagos élettartama lényegesen hosszabb volt, mint a maiaké. Az utóbbi évtizedekben jelentősen felgyorsult ezeknek a gépeknek az innovatív fejlesztése, így a vásárlói szokások is megváltoztak; ma már a legtöbb háztartás abban az esetben is lecseréli a gépeket, ha azok működőképesek, de már nem korszerűek.

(fotó: Pixabay)

Ennek következtében a gyártók rövidebb élettartamra optimalizálják a készülékeiket. Ha új készüléket szeretnénk vásárolni, mindenekelőtt a mosógép típusát kell meghatároznunk. A kereskedelmi forgalomban hagyományos elöltöltős, felültöltős és keskeny elöltöltős gépeket találunk. Értelemszerűen a rendelkezésre álló szabad hely határozza meg, melyiket érdemes választanunk.

A legnagyobb helyigénnyel a hagyományos elöltöltős gépek rendelkeznek, hiszen ezek esetében még az ajtónyitással is számolnunk kell, viszont a kialakításuknak köszönhetően előnyös működési tulajdonságokkal rendelkeznek, energiatakarékosak és még a mosószert is kiválóan hasznosítják. Velük szemben a felültöltős gépek helytakarékosak, szinte egy apró sarokban is elférnek, viszont a működési tulajdonságaik kevésbé kedvezőek; több energiát és több mosószert használnak. A két típus előnyös tulajdonságait ötvözik a keskeny elöltöltős mosógépek; ezek minden tekintetben a hagyományos mosógépekhez állnak közelebb, de némi helyet spórolnak számunkra.

A már említett energiatakarékosságról mindenképpen érdemes néhány szót ejteni, hiszen ez a tulajdonság határozza meg, hogy a készülék mennyi villamos energiát használ. Minden egyes mosógép adatlapján megtalálható az energiaosztály, ami jó támpontot adhat, viszont nagyon fontos tudni, hogy a besorolás megváltozott, így a továbbiakban nem találkozhatunk A „plusszos” jelölésekkel.

A kiválasztás során figyelembe kell venni a töltet nagyságát is. Egy fős háztartások esetében jó választásnak bizonyulhatnak a legkisebb dobkapacitással rendelkező mosógépek. Ezek energiatakarékosak, de valóban csak akkor éri meg ilyet választani, ha kifejezetten kevés ruhát szeretnénk mosni. Tartsuk fejben, hogy két kis adagot mosni lényegesen több energiát igényel, mint egy nagyot… Az általános javaslat szerint a két fős háztartások számára az 5-5,5 kilogrammos, gyermekes családok számára a 6 kg feletti dobkapacitással rendelkező gépek jelenthetik a legjobb választást. Természetesen a ruhák szennyezettsége, illetve a mosási gyakoriság alapjában írhatja felül az ilyen általános javaslatokat.

A centrifuga sebességére is érdemes szánnunk egy percet, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi nedvesség marad a szövetek között. Minél nagyobb forgási sebességgel történik a centrifugálás, annál kevesebb vizet el szárítanunk, vagyis csökken a szárítási idő, szárítógép esetén pedig még villamos energiát is spórolhatunk. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nagysebességű centrifuga akár tönkre is teheti az érzékeny ruhadarabokat, ezért a maximális forgási sebességet használjuk körültekintéssel!

Természetesen sok más tulajdonság is nagy jelentőséggel bírhat. Amennyiben speciális igényeink vannak, illetve kisbaba ruháit is mossuk, vegyük szemügyre a készülékek programjait, illetve válasszunk olyat, ami antibakteriális mosásra képes. (x)





Ezeket olvastad már?
Kié lesz a legszebb kert?

Kié lesz a legszebb kert?

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás