Az egyik legveszélyesebb daganatfajta kialakulásának hátterében a táplálkozás áll. Ezért az étrend az egyetlen orvosság ellene.
Régóta tudjuk, hogy a táplálkozás jelentősen befolyásolhatja a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát, de csak mostanra derült ki, hogy mit kell tennünk az elkerülés érdekében. Egy tanulmány azt is megmutatta, hogy milyen étrend nyújtja a leghatásosabb védelmet a krónikus betegségekkel szemben.
A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend önmagában 45 százalékkal csökkenti a vastag- és végbélrák kockázatát, szemben a húsos gyorséttermi fogásokkal. Az adatokból az is kiderült, hogy a vegetáriánusok esetében több mint 20 százalékkal kevesebb rákos megbetegedést diagnosztizálnak.
A tudósok pedig összefüggést találtak a vörös húsok fogyasztása és a vastagbélrák fokozott kockázata között. Ez különösen igaz a feldolgozott húsokra, füstölt és pácolt szalonnákra, sonkákra, kolbászokra és virslikre. Miért van ez? Amiért a húsok lelassítják az emésztést és komoly gondokat okozhatnak a bélrendszerben. Ezzel ellentétben a rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök serkentik a bélműködést, így lerövidítik a salakanyagok áthaladását a vastagbélen.
A leghatékonyabb receptnek a mediterrán diéta bizonyult, amely a friss zöldség-gyümölcsök és halak fogyasztására helyezi a hangsúlyt, de magában foglalja a tenger gyümölcseit, a teljes kiőrlésű gabonákat és az olívaolajat is. Ez a módszer 43 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre