Örömünnep az utcákon, egész Európa erre a magyar városra figyel mostantól – Videóelőzetes!





Szombaton startol a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023EKF) év. A megnyitó show-műsoraira mindenkit várnak, hogy az utcákra kivonuló közönség, a lebonyolító csapat és a város, a régió szerelmesei együtt élhessék meg ezt az örömünnepet.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.01.16.
európa kulturális fővárosa

Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen viseli 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet, amely egy látványos megnyitó show-val kezdődik január 21-én. A különleges, nagyszabású produkció mellett egész hétvégén kísérőprogramok várják a Veszprémbe és környékére látogatókat. A zárt körű hivatalos megnyitó 17 órakor kezdődik, amelyet élő egyenes adásban az MTVA is közvetít.

Nyolcméteres Gizella a Húszemeletesnél

„Történelmileg egyedülálló lehetőség ez Veszprém és a régió számára. A programsorozat összeállításában is az volt az alapkoncepciónk, mint eddigi munkánk során mindig, hogy több az, ami összeköt minket, mint ami elválaszt. Itt nálunk a táj, az emberek és a programok is felveszik a versenyt Európa más kulturális fővárosaival” – hangsúlyozza a kultúra területfejlesztésben és közösségteremtésben játszott szerepét a veszprémi születési Navracsics Tibor

Markovits Alíz, Navracsics Tibor és Can Togay János (Fotó: Fodor Erika)

A területfejlesztési miniszter szavaihoz Porga Gyula, Veszprém polgármestere annyit fűz hozzá: „Mi mindig is tudtuk, hogy Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, de most már papírunk is van róla!”

„A Húszemeletesnél egy nyolcméteres Gizella is táncol majd” – csinál kedvet a január 21., szombati nyitóshow-hoz Can Togay János – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív főtanácsadója.

Can Togay: Gizella 8 méteres lesz és még táncolni is fog... Fotó: Toroczkai Csaba

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatójaként a telefonos applikációkra letölthető programokra és a VEB2023 honlapján követhető eseményekre hívja fel a figyelmet.

A néptánc szerelmesei, a bárzongoristák és a jazz fenegyerekei

A Szent Imre téren elhelyezett színpadon a népzene és a néptánc szerelmesei, míg a Hangvilla előtti téren délután 2-től egészen vasárnap hajnalig bárzongoristák kápráztatják el a műfaj kedvelőit. A Városháza előtti téren az ének kerül fókuszba: veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönségnek és a közönséggel. A Papírkutyában egész nap a jazz, a blues és a soul fenegyerekei nyűgözik le a hallgatóságot, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától indul a PomPom Party, egy különleges, családi buli. Az EKF iroda Kossuth utcai kirakatában a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután 2-től egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelői találhatják meg a számukra kedves előadást. Vasárnap reggel 9-től az Óváros téri piacon várják a helyi termékek szerelmeseit a helyi, valamint a Bakony-Balaton régió termelői, gazdái.

Porga Gyula, Markovits Alíz, Navracsics Tibor, Can Togay János (Fotó: Toroczkai Csaba)

A január 21–22-i hétvégén 13 helyszínen 50 fantasztikus esemény várja a látogatókat Veszprém belvárosában. A megnyitó helyszínei a veszprémi belváros egymást érő terei, utcái: a Veszprémi Vár Szentháromság tere, az Óváros tér, a Szabadság tér, a Brusznyai út, a Kossuth utca és a Szent Imre tér közvetlen környezetében helyezkednek el. Délelőtt 10 órától egészen vasárnap hajnalig Veszprém belvárosában változatos, minden korosztályt megszólító produkciók szórakoztatják majd az érdeklődőket, de lesznek gasztronómiai élmények a food truckoknak köszönhetően és a helytörténet kedvelői a Veszprémi Érsekség jóvoltából vársétákon is részt vehetnek.

 



 

 





 





Ezeket olvastad már?
Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

 Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás