Mészáros Zsolt ad koncertet a templomban

A Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.30.
Módosítva: 2024.06.30.
Mészáros Zsolt Máté Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál orgonaművész

Másodszor rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, Liszt Ferenc kedvenc templomában. A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg az eseménysorozatra, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a csodálatos történelmi templomtérben.

Meszaros-Zsolt-Mate-orgona
Fotó: Facebook

Különleges programokra számíthatnak az idei évben is a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál eseményeire látogatók, hiszen minden közreműködő orgonaművészt arra kértek, hogy olyan műsort állítson össze, amelyen keresztül betekinthetünk saját nemzeti zenekultúrájuk világába, és legalább egy olyan művet válasszanak emellett, amely megmutatja a közös értékeinket. Rendkívül színes lesz az idei program, sok-sok különlegességet elsőként hallhat a magyar közönség, a hangversenyek egyúttal arra is rámutatnak majd, hogy mit adtak a magyar művészek a nagyvilágnak. A kultúrán keresztül hidakat és barátságokat építhetünk egymással, amely kiemelten fontos a mostani időkben.

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatója, a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál alapító művészeti vezetője. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Európa számos országának rangos nemzetközi fesztiváljain, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Izraelben és Palesztinában. Koncertjein gyakran hangzanak el virtuóz és sokszínű orgonaátiratai, amelyek a hazai nemzetközi színtéren is nagy sikert arattak. Számos prominens magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra előmozdítása és népszerűsítése iránti elkötelezettségére, és komponált műveket számára. Eddig mintegy harminc kortárs kompozíció ősbemutatójára vállalkozott, köztük szóló- és kamaraművek, valamint orgonaversenyek előadására.

Műsor:
Liszt Ferenc (1811–1886): Bevezetés a Szent Szaniszló oratóriumból (Mészáros Zsolt Máté orgonaátirata)
Liszt Ferenc (1811–1886): Offertorium a Magyar koronázási miséből
Dohnányi Ernő (1877–1960): c-moll orgonafantázia
Dohnányi Ernő (1877–1960): Szimfonikus percek, op. 36 ‒ IV. Tema con variazioni (Mészáros Zsolt Máté orgonaátirata)
Mészáros Zsolt Máté (1992*): Koncertnyitány ‒ Hommage à Kodály Zoltán
Antalffy-Zsiross Dezső (1885–1945): Ima a gyermekekért
Antalffy-Zsiross Dezső (1885–1945): Ima a halottakért
Antalffy-Zsiross Dezső (1885–1945): Vázlatok néger spirituálékra
Liszt Ferenc (1811–1886): Desz-dúr consolation
Liszt Ferenc (1811–1886): B-A-C-H prelúdium és fúga (2. változat)

A belépés ingyenes, de az adományokat a templom javára köszönettel fogadják.

Időpont: június 30., 19.30
Helyszín: Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom (1056 Budapest, Március 15. tér)

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás