A Kékfestő – Kovács Miklós kékfestőmester életmű-kiállítása





Kovács Miklós tiszakécskei kékfestőmester életmű-kiállításán a Kovács család napjainkig tartó 200 éves munkásságát is megcsodálhatjuk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.11.
Módosítva: 2024.03.11.
kékfestő Pesti Vigadó kiállítás

A tárlat a 96 éves Kovács Miklós tiszakécskei kékfestőmester, a nemzet művésze, az MMA rendes tagjának munkásságát mutatja be, a családi hagyományt megalapozó kecskeméti dédapától, a legfiatalabb generációig.

A Kékfestő
Fotó: Facebook

A népművészet mestere beleszületett a kékfestő mesterségbe, szüleitől sajátította el tudását. Felesége, Margitka, több mint 60 éve alkotótársa a mesternek. A kiállításban a technológia adta minden variánsa bemutatkozik, az indigóval és indanthrénnel festett portékák, kézzel, illetve perrotinnal mintázott alkotások, a negatív mintázás és a színes motívumok világa is elénk tárul. Az apáról fiúra szálló, évtizedek óta kihaló félben lévő mesterség folytatásáról lányaik, Gabriella és Mária, illetve az unokák gondoskodnak, a mai kor igényeinek megfelelő technológiával és esztétikummal készítik alkotásaikat.

A kékfestő mesterség a 18. század végétől meghonosodó festőmesterség egyik speciális ágát, a rezerv eljárású dúcnyomást és az indigóval, indathrénnel történő textilfestést jelenti.

A hagyományos kékfestő mesterség 2015-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, 2018-ban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára nyert felvételt. 2019-ben a Hungarikum Bizottság döntése értelmében e mesterséggel bővült a Magyar Értéktár.

A kiállítás időpontja: 2024. 03. 06. – 2024. 04. 28.
Helyszín: Pesti Vigadó (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)









Ezeket olvastad már?
Beszédes rajzok - Szerényi Gábor grafikusművész kiállítása

Beszédes rajzok - Szerényi Gábor grafikusművész kiállítása

Startol az Eleven Tavasz

Startol az Eleven Tavasz

Versek anyákról és gyermekekről - Versbarátok klubja

Versek anyákról és gyermekekről - Versbarátok klubja

Óbudai Tavaszi Tárlat: helyi képzőművészek kiállítása Óbuda napja alkalmából

Óbudai Tavaszi Tárlat: helyi képzőművészek kiállítása Óbuda napja alkalmából

Top hírek

gasztronómia

Startol az Eleven Tavasz

Kezdve a gasztronómia szerelmeseivel, a kultúra és művészet kedvelőkön át, egészen az aktív kikapcsolódni vágyókig, mindenki megtalálhatja majd a számára legkedvesebb programot.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás