Finn Filmnapok a Toldiban





Az emberi kapcsolatokról szóló, kortárs alkotásokkal érkezik az esemény. A filmek eredeti nyelven, magyar és angol felirattal láthatók.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.14.
Módosítva: 2024.02.14.
dokumentumfilm program finn filmnapok

A magyarországi finn intézet, a FinnAgora legnépszerűbb fesztiválja, a Finn Filmnapok 2024. február 14–18. között, a kortárs finn filmművészet legjavát mutatja be a Toldi moziban. A tizenharmadik alkalommal jelentkező eseménysorozat programján Teemu Nikki és Aki Kaurismäki legfrissebb játékfilmjeit, az első kolta számi filmalkotást, megindító dokumentumfilmeket, hét kiváló rövidfilmet, közönségtalálkozót és panelbeszélgetést, maszkkészítő workshopot, valamint a Blinken OSA Archivummal együttműködésben megvalósuló médiaművészeti kiállítást találjuk. A program 2024-ben az emberi kapcsolatokra fókuszál: a családtagok, szomszédok, barátok és szerelmesek közötti viszonyok változatosságát kívánja bemutatni a filmművészet segítségével.

 

A fesztivál február 14-én látható nyitófilmje, a Nagyinál jelentős nemzetközi visszhangot keltett: Tia Kouvo rendező első munkája 2023-ban elnyerte a Szöuli Nemzetközi Női Filmfesztivál és a Lübecki Északi Filmnapok fődíját. A kritika egyebek mellett a családi kapcsolatok őszinte ábrázolásáért dicsérte a humorral átszőtt filmet, amely bemutatja, hogyan próbálunk rokonainkhoz kapcsolódni, még ha az néha nem is sikerül.

Az idei fesztivál hét alkotást bemutató rövidfilmválasztéka és dokumentumfilmes felhozatala is igen változatos: Suvi West rendező Máhccan – Hazatérés című, érzelmekkel teli filmjében a Finn Nemzeti Múzeum kulcsfontosságú műtárgyakat szolgáltat vissza Sápmi (a négy ország határait átszelő Számiföld) őslakóinak, a számi közösségnek. Juha Suonpää dokumentumfilmje, a Hiúzokkal suttogó egy finn férfi eurázsiai hiúzok iránti elhivatottságáról szól. A film megindító képet fest a finnek természetközeli életfelfogásáról, illetve a civilizáció és a vadon élő állatok kapcsolatáról. A film február 18-i vetítése előtti maszkkészítő workshopon a látogatók a filmben látható hiúzmaszkokhoz hasonló álarcot készíthetnek maguknak. (A workshopon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.)

A Finn Filmnapok programját idén kortárs finn médiaművészeti kiállítás kíséri. A FinnAgora és a Blinken OSA Archivum együttműködésében megvalósuló, hat alkotásból álló Drágám, ölelj át! című tárlat február 13–18. között tekinthető meg a Toldi mozitól ötpercnyi sétára található Centrális Galériában (1051 Budapest, Arany János u. 32.). A kiállításra a belépés ingyenes.

Helyszín: Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)





 





Ezeket olvastad már?
Kreatív Kikötő – Jean-Michel Basquiat

Kreatív Kikötő – Jean-Michel Basquiat

Magyar népmesék szaxofonnal: JazzFest Budapest – Tóth Viktor

Magyar népmesék szaxofonnal: JazzFest Budapest – Tóth Viktor

Vár a Kertvárosi Majális!

Vár a Kertvárosi Majális!

Magyar film napja az Etele Cinema-ban

Magyar film napja az Etele Cinema-ban

Top hírek

programok

Vár a Kertvárosi Majális!

Nézz meg egy jó kis bábszínházas előadást, vagy ismerd meg a májusfaállítás rejtelmeit, de ha akarsz, részt vehetsz a Magna Cum Laude koncertjén is!





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás