RETRO RÁDIÓ

A Budapest Fesztiválzenekar ingyenes koncertet ad a Hősök terén

A Fesztiválzenekar Budapest 150. születésnapját ünnepli ezen a helyszínen, ahol egy, erre az alkalomra komponált nyitány is megszólal.Megosztás
Szerző: Metropol
2023.09.02. 00:30
Budapesti Fesztiválzenekar Oláh PatrikFusion TérTáncKoncert záróesemény

Oláh Patrik
Fusion (Fúzió) – ősbemutató
Ludwig van Beethoven
3. (ESZ-DÚR, „EROICA”) SZIMFÓNIA, OP. 55

2023.09.02. programajánló
 

A budapesti Hősök tere emblematikus helyszín számunkra: a Budapesti Fesztiválzenekar számos emlékezetes koncertet adott itt a fővárosi közönségnek. A Budapesti Búcsúhoz olyan különleges pillanatok kötődtek, mint a délszláv háború idején, 1993-ban megrendezett hangverseny, amelyen a Fesztiválzenekar meghívására szerb, horvát és bosnyák kórus énekelte együtt Beethoven 9. szimfóniáját. Cigányokkal együtt című koncertünkön roma zenészekkel muzsikáltunk 2001-ben, a 2007-es Keringő-koncerten pedig ezrek táncoltak a Hősök terén. A tánc később is fontos szerepet kapott: a BFZ öt alkalommal szervezte meg TérTáncKoncert projektjét a tolerancia és az elfogadás jegyében – ennek záróeseményeként évről évre több száz, hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt a téren a zenekar élő játékára.

Ahogy Fischer Iván fogalmaz: „Budapest 50. születésnapján, 1923-ban nagy jelentőségű ünnepi hangversenyt rendeztek. Itt mutatták be az alkalomra készült új műveket: Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányát, Bartók Béla Táncszvitjét és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát. Ezt a hagyományt folytatja a Budapesti Fesztiválzenekar, amikor a 150. évfordulón bemutatja a győztes pályaművet, amit szerzője erre az alkalomra komponált. Emellett elhangzik Beethoven Eroica szimfóniája is.”

Időpont: szeptember 2., 18.30

 

Ezeket olvastad már?
Szűcsinger – meghatározhatatlan műfajú előadás

Szűcsinger – meghatározhatatlan műfajú előadás

Csak ülj le, és ne csinálj semmit! – Finisszázs

Csak ülj le, és ne csinálj semmit! – Finisszázs

Emlékszel-e még? – Népszerű operettek zenés filmeken

Emlékszel-e még? – Népszerű operettek zenés filmeken

Magyar hősök – történelmi szabadulószínház fiataloknak

Magyar hősök – történelmi szabadulószínház fiataloknak

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás