Ghánai gyöngyfűzés és előadás a Néprajzi Múzeumban





A gyöngyök a nyugat-afrikai országban végigkísérik az ember életét, a születéstől a halálig.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.08.26.
Ghána Néprajzi Múzeum program

A gyöngyök készítése és viselete hosszú hagyományra nyúlik vissza Ghánában. Színük, formájuk, méretük és anyaguk egész sor jelentést közvetít, társadalmi és csoportkonvenciók szerint, valamint személyes hangulatot fejez ki. A gyöngyök készülhetnek üvegből, bronzból, bauxitból, szaruból, vagy éppen műanyagból.

Gyongyszemen-at-ghanai-gy
Fotó: Facebook


Az Etnoshop workshop következő állomása ebbe a titokzatos világba kalauzolja el a résztvevőket, akik eredeti ghánai gyöngyökből készíthetnek saját ihletésű alkotásokat. Emelett, közvetlenül a Ghánában élő, magyar származású Torda Kati gyöngyművésztől hallhatnak a ghánai gyöngykultúra számos rejtelméről, valamint Földessy Edina muzeológus képes-vetítéses ismertetéseiből szerezhetnek tudomást többszáz éve meggyökeresedett, avagy éppenséggel egy konyhai balesetből nemrégiben kifejlődött gyöngykészítési technikáról.

A Néprajzi Múzeum Afrika-gyűjteménye egy több mint 800 darabos, közel kétszáz kilogrammos tárgyegyüttessel bővült nemrégiben, így a téma két előadója a gyarapítással kapcsolatos friss élményeiről is beszámol.
Helyszín: Néprajzi Múzeum, Etknow co-working / Szalon
A belépő jegy ára: 4990 forint mely tartalmaz egy nyaklánc elkészítéséhez szükséges alapanyagokat és az eszközöket, valamint a Torda Kati és Földessy Edina által tartott vetítéssel egybekötött előadást.

Időpont: augusztus 26., 14.00–16.00
További részletek itt olvashatók.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás