RETRO RÁDIÓ

Kortalan vásári komédia, élő bábjáték a szentesi és a békéscsabai színpadon





Január 26-án Szentesen a Tóth József Színház és Vigadóban viszi színre Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című drámáját a Békéscsabai Jókai Színház. Ez lesz a későbbi békéscsabai premier előbemutatója. Az előadást a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezi, a főbb szerepeket Mészáros Mihály, Kovács Edit, Bartus Gyula és Szabó Lajos alakítja.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.01.21.
bemutató

Seregi Zoltán színházigazgató örömét fejezte ki, hogy ez az egyetlen rendezés, amelyet Pataki András nem mondott vissza azt követően, hogy művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárrá nevezték ki a Kulturális és Innovációs Minisztériumban.

 

Pataki András szerint Gogol műve egy fantasztikus komédia, amely benne van a világirodalom TOP 10-ében. Ő maga negyedszer álmodja különböző színházak színpadaira a darabot. A rendezői elképzelés szerint az előadás olyan mint „egy élő bábjáték”. Nem a lélektani realizmus rendszere mentén épül fel, hanem a vásári komédia szisztémájából indul ki. Pataki András nem akar az adott korra koncentrálni, mert a darab kortalan. „Kicsit jelen idejűvé válik minden”, de nem aktualizálja az előadást direkt a mára, „mert aktuális magától is” – fogalmazott a díszlettervezői feladatokat is ellátó rendező. „Az a cél, hogy az adott kérdéseket, problémákat, felvetéseket, pillanatokat tudjuk virtuóz módon megragadni, színesen bemutatni”. A szereplőkről szólva azt mondta, archetipikus figurák jelennek meg a történetben. A főhős nem igazi főhős, „valójában egy senki, de ebben a közegben el tudja játszani azt, aki soha nem volt és nem is lehet”. Akit mellékszereplőnek gondolunk, kihagyhatatlan figura – mondta.

A műben Hlesztakov, a könnyelmű, de üres zsebű fiatalember csaknem két hete vesztegel már a meg nem nevezett orosz kisváros szállodájában, pénz és kapcsolatok nélkül, amikor a polgármester bejelenti, hogy Pétervárról revizor érkezik. ... A városka léha elöljárói ki másban látnák a revizort, mint Hlesztakovban? Pénzzel tömik, hízelegnek neki, hiszen félnek, hogy kiderül, mindegyikük zsaroló vagy zsarolható. A fiú nehezen érti meg, milyen szerepet szánnak neki, utána azonban minden lelkiismeret-furdalás nélkül fosztja ki őket.
 

A darab zenéjét Varga Gábor jazzmuzsikus szerezte és élőben játssza majd a színpadon, egy mobil, tologatható zongorán. Szélyes Andrea jelmeztervező elárulta, mivel az előadás nem kötődik korhoz, így a ruhák sem. Civil jellegű jelmezek, kis korabeli beütéssel. A szereplők arca festett, ami a commedia dell’arte eszközrendszerére utal – jegyezte meg.

A darab az előbemutatót követően felújító próbák után, várhatóan március 31-én – az energiaválság miatt elrendelt három hónapos kényszerszünet után – debütál a békési megyeszékhelyen. 









Ezeket olvastad már?
Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Ezekre nagyon figyelj, mielőtt busszal utaznál az adventi vásárba!

Ezekre nagyon figyelj, mielőtt busszal utaznál az adventi vásárba!

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén

Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás