„Az olajembargó rövid távú hatása magas áremelkedést okozna a világpiacon, a középtávú hatása pedig súlyos ellátási problémákhoz vezetne” – nyilatkozta a hirado.hu-nak Tóth Máté energiajogász.

A szakértő szerint mind a lakosságot, mind a hazai ipart súlyos helyzetbe hozná az olaj- és földgázembargó. Az olaj ára nagymértékben elszabadulna, körülbelül duplája lenne a mostani árnak, de ez csupán az embargó rövid távú hatása, a későbbiekben ellátási válság törne ki Európában. Tóth Máté emlékeztetett arra is, hogy már a volt amerikai jegybankelnök is kiadott két hete egy nyilatkozatot, amelyben mind a világgazdaság, mind Európa számára kimondottan károsnak nevezi a tervezett európai olajembargót.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pedig az IMF és a Világbank tavaszi ülésén kérte arra az EU-t, hogy ne vezessen be olajembargót, mivel azzal jelentősen megnövelnék a világpiaci nyersanyagárakat, ami komoly kockázatot jelentene nemcsak az európai, de a tengerentúli gazdaságoknak is. A konferencián az is elhangzott, hogy Oroszország viszonylag könnyedén képes lenne más piacokat találni a kőolajszállításainak, például Ázsiában.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a kormány megvédi a rezsicsökkentést – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: Nem hagyjuk tönkretenni a magyar családokat

„A kontinens vezetői meg vannak győződve arról, hogy a szankciókkal térdre lehet kényszeríteni Oroszországot. Nem jut eszembe olyan kontinentális zárlat, ami eredménye volt, csak olyan bukott bele, aki kitalálta azt” – emlékeztetett Orbán Viktor a hétfői beiktatási beszédében. A miniszterelnök leszögezte: addig nem akadályozzuk meg a szankciókat, amíg nem veszélyeztetik az ország energiabiztonságát. „Magyarország azonban nem fogad el olyan gazdasági intézkedéseket, amelyek tönkretennék a magyar családokat. Megvédjük a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékét, a teljes foglalkoztatottságot” – tette hozzá a kormányfő.

Szijjártó: Az olajembargó bevezetése vörös vonal Magyarország számára

„Brüsszel egy olyan javaslatot tett, amely Magyarország számára súlyos problémákat jelent. Annak ellenére, hogy Brüsszel teljes mértékben tisztában volt a magyar érdekkel és állásponttal, mégis egy ilyen javaslatot tett le az asztalra, mely magában foglalja az uniós egység megbomlásának lehetőségét” – mondta Szijjáró Péter. A külügyminiszter emlékeztetett, hogy Magyarország eddig mind az öt szankciós csomagot vita nélkül elfogadta, köztük a legutóbbi szénembergót is, a lengyelek kifejezett kérésére. „Ugyanakkor mindig is elmondtuk, hogy az olajembargó bevezetése egy vörös vonal” – szögezte le a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint az olajembargó bevezetése egy vörös vonal – Fotó: Facebook