RETRO RÁDIÓ

„Ha drágább az üzemanyag, drágább a kenyér is” – nem akarnak 800 forintos benzint a budapestiek – Videó!





55-60 százalékkal drágulna az üzemanyag, ha ránk kényszerítené Brüsszel az Oroszország elleni olajembargót. Megkérdeztük a fővárosi autósokat, mi a véleményük egy esetleges olajembargóról.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.15.
körkérdés

„A magyar kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai háború árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó Péter hangsúlyozta, a háború kitörése semmilyen módon nem a magyar emberek hibája, tehát amennyiben az Európai Bizottság olajembargóról szóló javaslatot szeretne elfogadni, akkor pénzügyileg és fizikailag is garantálnia kell, hogy az nem okoz kárt a magyar embereknek, nem sérül Magyarország energiaellátásának biztonsága. Amennyiben most elfogadnának egy olajembargóról szóló javaslatot, akkor lehetetlen lenne beszerezni a Magyarország működéséhez szükséges kőolajat. És mivel a magyar kőolajellátás 65 százaléka származik Oroszországból, egy olajembargó ezért „egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetné a hatását”. Jelenleg az Európai Bizottságon múlik, hogy lesz-e bármifajta megállapodás – emelte ki a külügyminiszter.

Több százmillió euróba kerülne, hogy Magyarországon ne emelkedjenek 55-60%-kal az üzemanyagárak az embargó alatt

Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány álláspontja világos, ugyanakkor még nem érkezett olyan javaslat Brüsszelből, amely kompenzálni tudná azt a várhatóan 55-60 százalékos magyarországi üzemanyag-drágulást, amelyet egy olajembargó bevezetése jelentene. A tárcavezető közölte: az olajembargó miatt a magyarországi kőolaj-finomítót technológiailag teljesen át kellene alakítani 500-550 millió euróból, másrészt további 200 millió eurós költséggel növelni kellene a Horvátországból érkező kőolajvezeték kapacitását. Amennyiben nem Oroszországból származó kőolajat vásárolna Magyarország, akkor 55-60 százalékkal emelkednének a magyarországi üzemanyagárak, ennek kiküszöbölésére pedig olyan mértékben kellene modernizálni a magyar energiarendszert, amely 15-18 milliárd euróba kerülne és szakértők szerint 5 év alatt lenne kivitelezhető.

Megkérdeztük a budapestieket: senki nem akar 800 forintos benzinárat

Úgy tűnik, a budapesti autósok teljesen tisztában vannak egy esetleges olajembargó hatásával: a Metropol által megkérdezettek nem akarnak 800 forintos benzinárat. Volt, aki azt mondta, hogy inkább BKV-zna, volt aki pedig arra is rámutatott, hogy az üzemanyagár drágulása nem állna meg a benzinkutaknál, hiszen „ha drágább az üzemanyag, akkor drágább a boltban a kenyér is”.

Nézd meg, hogyan vélekednek a fővárosi autósok az olajembargóról!

Korábbi videóinkat az olajembargóról itt tekintheted meg:

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





Ezeket olvastad már?
Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Hídpénzbotrány: ilyen úton juthatott vissza a pénz a Városházára

Hídpénzbotrány: ilyen úton juthatott vissza a pénz a Városházára

Ezek a leggyakoribb parkolási hibák - Te is elköveted? Akkor fizethetsz!

Ezek a leggyakoribb parkolási hibák - Te is elköveted? Akkor fizethetsz!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás