RETRO RÁDIÓ

Novák Katalin Kijevben: „Ahol baj van, ott segítünk”





Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre a szomszédban zajló háború miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett Kijevbe a magyar köztársasági elnök.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.26.
látogatás

„Itt vagyok Kijevben az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk” - adta hírül Facebook-oldalán a magyar államfő.

Legfrissebb posztjában pedig ezt írja: „2022 a háború éve volt, 2023 pedig legyen a béke éve! Erről is beszéltem ma Kijevben, ahova az ukrán elnök meghívására érkeztem a lengyel, a belga és a litván miniszterelnökkel együtt.”

Novák Katalin az éjszakai vonat út után ma reggel érkezett Kijevbe Volodimir Zelenszkij elnök meghívására.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Előzőleg a magyar kormány arról döntött, hogy Magyarország kétoldalú alapon fog támogatást nyújtani Ukrajnának, ami azt jelenti, hogy az EU által Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelből a hazánkra eső 187 millió eurós összeget hitelfelvétel és közös eladósodás nélkül, a magyar költségvetésből biztosítjuk.

Most Novák Katalin magyar köztársasági elnök kijevi látogatása is azt erősíti: Magyarország minden erővel segíti háború sújtotta szomszédját. Hazánk minden idők legnagyobb magyar humanitárius akcióját hajtja végre. Eddig is több százezer Ukrajnából érkezett menekültnek nyújtottunk segítséget, és ezután is minden erővel támogatni fogjuk a hozzánk érkező háborús menekülteket.

Novák Katalin szombaton részt vett a “Gabona Ukrajnából” elnevezésű humanitárius segélyprogram ünnepélyes elindítási ceremóniáján. A globális élelmiszerválság enyhítésére irányuló kezdeményezés elsősorban azt a cél szolgálja, hogy segítse Afrika országainak ukrán élelmiszerekkel való ellátását. Magyarország támogatja – minden kétoldalú kapcsolatainkat terhelő viszontagság mellett is – a háború sújtotta szomszédos állam megkeresését. Ezért 10 ezer tonna búza árának és szállítási költségének megfelelő, 3,5 millió dollárnyi pénzügyi keretet biztosítunk erre a célra.

A köztársasági elnök szombat este így foglalta össze az utazás eseményeit

Novák Katalin: nyilvánítsák a békét az elsődleges célnak

Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat. Szeptemberben az ENSZ Közgyűlése előtt kifejtette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, illetve gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek. Emellett sürgette az ENSZ tagállamait, hogy a békét nyilvánítsák elsődleges célnak.

Kárpátaljai árvákat fogadott a Sándor palotában a magyar államfő

A magyar államfő nemrég kárpátaljai árvákat fogadott a Sándor-palotában, mivel számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára adománygyűjtés indult. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni. A háború kezdete óta a mostani köztársasági elnöki lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről az ukrán fővárosba.

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás