RETRO RÁDIÓ

Nyolc kerületben is jogellenesen emelték a lakossági díjakat, eljárás indult ellenük





Bár ezt ez év végéig nem tehették volna meg egy decemberi kormányrendelet szerint, nyolc kerületben is emelték többek között a lakbéreket, a gyermekétkeztetési és parkolási díjakat is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.11.
emelés

Egy december 18-i kormányrendelet szerint a pandémia miatt, a helyi önkormányzatok nem emelhetik szolgáltatásaik díjait, 2021. december 31-ig új díjat nem állapíthatnak meg, és a meglévő díjaikat új kötelezetti körre nem terjeszthetik ki. Ezt azonban azóta nyolc fővárosi kerület, valamint a Fővárosi Önkormányzat is megszegte, és a koronavírus-járvány alatt emelésekkel sarcolták a lakókat.

I. ker.: V. Naszályi Márta a Várnegyedben két és félszeresére emelte a kerületi lakbéreket. A Párbeszéd I. kerületi polgármestere háromszorosára emeli a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjakat is.

IV. ker.: Déri Tibor Momentumos polgármester kerületében, Újpesten a lakbérek emelkedtek. Az Újpesti Vagyonkezelő (UV) Zrt. levélben tájékoztatta az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő társasházak lakóit, hogy áprilistól új közös költségek, illetve külön szolgáltatási díjak is megjelennek.

Niedermüller Péter várja a Kúria és az Alkotmánybíróság állásfoglalását (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

VII. ker.: Niedermüller Péter, az erzsébetvárosi önkormányzat DK-s polgármestere szintén megemelte a helyi adókat, egy rádióinterjújában pedig azt mondta, annyira zavarosnak tartja az emelés megtiltásáról szóló kormányrendeletet, hogy Erzsébetváros azzal szembemegy, később pedig várja majd a Kúria, és az Alkotmánybíróság állásfoglalását az ügyben.

Pikó András Józsefvárosban emeltette meg a kommunális, az építmény- és telekadót (Fotó: Metropol)

VIII. ker.: Pikó András Józsefvárosában is emelkedtek a díjak a tiltás óta: náluk a kommunális adó, az építményadó és a telekadó lett magasabb.

Baranyi Krisztina megemelt az építmény- és a telekadót (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

IX. ker.: Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere a rendkívüli jogrendet használta ki, és tavaly november 25-én egy személyben döntött arról, hogy megemeli az építmény- és a telekadót. Ezenfelül a kerületi autótulajdonosokat is megsarcolta: az éves parkolási engedély díját hatszorosára emelte, 2 ezer forintról 12 ezerre.

XI. ker.: László Imre, Újbuda DK-s polgármestere szintén az építmény- és telekadót emelte meg, ráadásul nem is kevéssel, körülbelül 30%-kal, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

XVIII. ker.: A Szaniszló Sándor (DK) vezette pestszentlőrinc-pestszentimrei önkormányzat új rendeletében a szociális helyzet alapján, illetve a költségelvű és a piaci alapon bérbe adott lakások bérleti díját az előző évhez képest emelte. Az önkormányzat a házasságkötés megrendezéséért fizetendő díjat is megemelte, illetve a korábban ingyenes anyakönyvi szolgáltatásért is pénzt számít fel.

XIV.ker:A Horváth Csaba vezette Zuglóban a közétkeztetési díjat emelték meg.

Karácsony Gergely főpolgármester egy személyben döntött a város 2021-es költségvetésének elfogadásáról (Fotó: Sáfár Tibor)

Budapest: Karácsony Gergely főpolgármester a rendkívüli jogrendnek köszönhetően szintén egy személyben döntött a város 2021-es költségvetésének elfogadásáról. Így arról is, hogy 10 százalékkal megemelik a gyermekétkeztetés díját a főváros tulajdonában álló ingatlanokban működő óvodákban és iskolákban. Az emelést kezdeményező Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azzal indokolta a változtatást, hogy az étkeztetési díjakat 2015 óta nem emelték, azóta pedig szerinte sok minden drágult.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás