Így akarják megbüntetni Magyarországot

Ismét emelni akarja a tranzitszállítás díját Ukrajna.Megosztás
Szerző:
2023.03.27. 14:17
Ukrajna büntetés Magyarország

Ha jóváhagyják a tranzitdíj emelését, az már a második lesz az év eleje óta.

Ukrajna idén már másodszor akarja megemelni a Barátság kőolajvezetéken keresztül a kelet-európai országokba irányuló orosz kőolaj tranzitdíját – jelentette a Kommerszant című orosz lap az Argus ügynökségre és annak forrásaira hivatkozva – írta meg az oroszhirek.hu.

Schroeder and Sechin visit PCK refinery
Barátság kőolajvezeték
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az Ukrtransnafta ukrán vezetéküzemeltető április 1-től meg kívánja emelni az orosz olajnak Ukrajnán keresztül, a Barátság kőolajvezetéken történő tranzitdíját, a díjszabás megduplázódik, és tonnánként 27,2 euróra emelkedik. Kijev a tarifaemelést a katonai műveletek során megsemmisült olajszállítási infrastruktúra helyreállításának költségeivel magyarázza – írja a lap.

A lap szerint Kijev így akarja rávenni a kelet-európai országokat, különösen Magyarországot, hogy ne vásároljanak többé orosz olajat.

Ha jóváhagyják a tranzitdíj emelését, az már a második lesz az év eleje óta – írja a lap. Korábban a tarifa 18,3 százalékkal, tonnánként 13,6 euróra emelkedett.

A Transznyefty, amely a Barátság vezetéken keresztül szállít olajat, a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy tud Ukrajnának a tarifák felülvizsgálatát illető szándékáról, de az emelés konkrét paraméterei és feltételei még nem ismertek.

Korábban arról számoltak be, hogy Ukrajna 2023-ban tonnánként 2,1 euróval 13,6 euróra akarja emelni az orosz kőolaj tranzitdíját Magyarországra és Szlovákiába.

A Barátság kőolajvezeték az oroszországi Szamara térségéből indul, áthalad Brjanszkon, majd két szakaszra válik: északi (Belarusz, Lengyelországon és Németországon keresztül) és déli (Ukrajnán, Csehországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül) irányba halad.

 

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás