RETRO RÁDIÓ

Itt az új sláger: a „sziget üzemű” napelemes rendszer

Az energiaválság hatására a napenergia hasznosítása minden eddiginél népszerűbb. Sokan már ellátási gondoktól is tartanak, ezért igyekeznek függetleníteni magukat a szolgáltatótól. Nekik lehet megoldás a „sziget üzemű” rendszer.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.09.29. 10:00
hasznos tudnivalók

Jelentősen megnőtt a kereslet a megújuló energia hasznosítása iránt a rezsiváltozások bejelentése óta. Az emberek számára már nem az a legégetőbb kérdés, hogy hogyan pótolják az éjszakai fogyasztásukat, hanem az, hogy hogy legyen áramellátásuk akkor is, ha a szolgáltató esetleg nem tudná azt biztosítani. Éppen ezért ugrásszeren megnőtt a kereslet a napelemekre, ráadásul a beruházás megvalósításához állami támogatás is igényelhető. A fogyasztók azonban több buktatóba is belefuthatnak. A szakember figyelmeztet: csak annyi napelemet tudunk használni, amit a hozzá kapcsolt inverter kezelni tud. Ezenkívül azzal is érdemes számolni, hogy decemberben és januárban a rövid nappalok miatt kevesebb fény érkezik a napelemre, így szinte nulla lesz a termelésük. Bármilyen napelemes rendszert is választunk, ősszel, a napos órák csökkenésével a megtermelt energia is csökken, a decemberi–januári hónapokban pedig nyárhoz képest a tizedére csökken a termelt energia.

Egyre népszerűbbek a napelemek, sokkal több megrendelés érkezett idén, mint a korábbi években Fotó: Kisalföld

2-3 év alatt megtérülhet a „sziget üzemű” rendszer befektetése

A napelemekkel kapcsolatban bejött egy új trend, miszerint felértékelődött az energiatárolás” – mondta Kaszás Anikó, a SolvElectric Technologies Kft. ügyvezetője.

„Ezért egyre inkább eltolódik a kereslet a „sziget üzemű” rendszerek telepítése felé. Ennek az a lényege, hogy a napenergiát saját felhasználásunkra termeljük meg, majd eltároljuk az akkumulátorrendszerekben. A „sziget üzemű” rendszer egyik nagy előnye, hogy nem jár bonyolult és hosszadalmas engedélyeztetési feltételekkel, hiszen a szolgáltató hálózatára nincs lehetőségünk visszatermelni energiát (azaz tőlünk nem megy ki áram a külső rendszerbe). Nincs is arra rákapcsolva, így csak mi tudjuk azt felhasználni” – magyarázta. Tehát gyakorlatilag egy kis független szigetként működik az otthoni energiarendszerünk, vagy legalább annak egy része. A szakember hozzátette: az energiatárolással működő rendszer mérsékelni tudja a hálózatból elhasznált villamos energia mennyiségét, és a jelenlegi árak mellett akár 2-3 év alatt meg is térülhet a befektetés.

Csak annyi napelemet szabad a szakember szerint használni, amennyit a hozzákapcsolt inverter kezelni tud

 

Ezeket olvastad már?
Brüsszel nemcsak a katonai eszkalációt, hanem az inflációt is támogatja

Brüsszel nemcsak a katonai eszkalációt, hanem az inflációt is támogatja

A baloldal rendre kiszolgálja a külföldi érdekeket

A baloldal rendre kiszolgálja a külföldi érdekeket

Dollárbaloldal: Valóságos csúcsforgalom volt Münchenben

Dollárbaloldal: Valóságos csúcsforgalom volt Münchenben

Tordai Bence megerősítette, a baloldal továbbra is szállítana fegyvereket Ukrajnába

Tordai Bence megerősítette, a baloldal továbbra is szállítana fegyvereket Ukrajnába

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás