RETRO RÁDIÓ

Nyitrai Zsolt: az illegális migráció erősödik, meg kell védeni az országot

Erősödik az illegális migráció, mivel a háború, a gazdasági válság és az élelmiszerhiány miatt egyre többen indulnak Európa felé - mondta a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos pénteken Mórahalmon, a rendőrségi és polgárőr vezetők részvételével rendezett határvédelmi fórumon.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.26.
biztonság

Nyitrai Zsolt hozzátette: míg 2016-ban 19 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra, addig 2021-ben 119 ezren, idén pedig már eddig több mint 150 ezren. Sokan erőszakosan, fegyverrel próbálják átlépni a határt, ezért van szükség határvadászokra.

A miniszterelnöki biztos megköszönte a polgárőrök munkáját, és leszögezte: „meg kell védeni hazánkat”.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke méltatta a polgárőrség határvédelem és illegális migráció elleni küzdelemben elért eredményeit.

Elmondta: 2022 a polgárőrségnél a határvédelem éve volt. Februárban a kormány felkérte a szövetséget, hogy lásson el fokozott határvédelmi szolgálatot. A feladat ellátásában tízezer polgárőr vett részt, mintegy százezer szolgálati órát teljesítettek és 8 ezer elfogást hajtottak végre.

Mórahalom a határvédelemben történelmet írt, különösen a polgárőrség szempontjából. Minden fontosabb intézkedésünk ehhez a városhoz kötődik - tette hozzá a szövetség elnöke.

Hozzátette: rövidesen munkába állnak a kiképzett határvadászok, szükség lesz a jó együttműködésre a polgárőrökkel.

Csorba Sándor ezredes, a polgárőrszövetség határvédelmi tagozatának vezetője elmondta: 2017 óta ez a tagozat fogja össze a határterületen működő mintegy 110 egység 2500 polgárőrének munkáját. A polgárőrök jelenleg is aktívan részt vesznek az illegális migráció elleni küzdelemben. A munka folytatására van szándék, ám a polgárőr-egyesületek anyagi lehetőségei szűkülnek, ezért további forrásokra van szükség.

Nagy István ezredes, a határvadász ezred megbízott parancsnoka elmondta: a 4 hetes képzésen részt vevő állomány motivált, felkészült, büszke arra, hogy hazája biztonságát szolgálja. Az ezred feladata mentesíteni a honvédségi, rendőrségi állományt a határvédelmi feladatoktól, ami nehéz, hosszú folyamat lesz.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP), Mórahalom polgármestere a rendezvényen elmondta: az illegális migráció kiemelt társadalmi ügy. A térség 2015 után élhetetlenné vált, ám a kerítés felépítésével és a határvédelmi intézkedésekkel a kormány visszaszorította a migrációt. A polgármester köszönetet mondott ezért a miniszterelnöknek és a kormánynak.

A polgármester felhívta a figyelmet az érintettek közti párbeszéd, együttműködés fontosságára. Elmondta, hogy a határ térségében a mezőgazdasági területek 30 százalékát sújtja a migráció. Az illegális bevándorlók megrongálják a megművelt területeket, megkárosítják a gazdákat, ezért is nagy jentőségű a mezőőri szolgálat. Felajánlotta a város összes jóléti szolgáltatását a határvédelemben résztvevők számára.

Végvári pozícióban fontos megragadni minden szalmaszálat” a megmaradás érdekében - mondta Nógrádi Zoltán.

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás