RETRO RÁDIÓ

Válságálló a Fidesz előnye





A kata módosításának nincs hatása a pártpreferenciára: a kormánypártok támogatottsága stabil, az ellenzéki pártok még mindig válságban vannak – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb pártpreferencia-kutatásából. Továbbra is a Fidesz-KDNP mögött áll a magyarok abszolút többsége (54 százalék), míg a parlament hat baloldali pártja közül négy nem jutna be önállóan a parlamentbe.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.19.
választás

A kata-szabályokat módosító törvényjavaslat benyújtásának napján kezdődő, s annak elfogadását követő napon végződő kutatás eredményeiből kiderül, hogy a kormánypártok továbbra is élvezik a magyar választók többségének bizalmát. Nem történt jelentős változás sem a kormánypárti, sem az ellenzéki erők támogatottságában, tehát az utóbbi napok néhány ezer fős fővárosi tüntetései nem a pártpreferenciák átalakulásának tünetei.

Forrás: Nézőpont Intézet

A Fidesz-KDNP mögött áll a magyar választók abszolút többsége (54 százalék), amely nem jelent változást a júniusi állapothoz (55 százalék) képest. Ez a stabil társadalmi támogatottság a választás óta tartott több időközi választás eredményeiben is tükröződött. Az áprilisi választáson szerzett egyértelmű felhatalmazás és az azóta is töretlen támogatottság biztosítja a kormány cselekvőképességét a háborús infláció és az energia-veszélyhelyzet jelenlegi nehézségei között is.

Mindössze négy ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) éri el éppen a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Ez alapján mindössze a választási összefogás legnagyobb nyertese, a DK, illetve a parlamenti újonc Momentum jutna be a baloldal jelenlegi parlamenti pártjai közül. Mindazonáltal sem az egyedüli stabil vezetésű Gyurcsány-párt, sem pedig a nemrégiben elnököt és frakcióvezetőt váltó Momentum nem tudott lendületet venni a választás óta. Az MKKP viccpárt, valamint a Jobbik kárára bejutó Mi Hazánk továbbra is szinten tartja a bejutáshoz szükséges támogatottságát.

Továbbra is tapintható a választás óta jellemző ellenzékváltó hangulat, mely tényt megerősíti, hogy az ellenzéki pártok közül nem jutna be önállóan a Jobbik (4 százalék), az LMP (1 százalék), az MSZP (1 százalék) és a Párbeszéd (1 százalék) sem a parlamentbe.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás