RETRO RÁDIÓ

Menczer Tamás: Elfogadhatatlan a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos fenyegetés

Magyarország nem fogad el olyan javaslatot sem Brüsszelből, sem máshonnan, amely veszélyezteti a magyar energiabiztonságot jelentette ki – Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.05.29. 11:27
barátság

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az államtitkár kifejtette: különösen megdöbbentő ez a nyilatkozat annak fényében, hogy Magyarország minden erejével segít a bajban lévőknek. Már több mint 730 ezer ember érkezett ide Ukrajnából, és Magyarország számtalan felajánlást tett az ország, illetve azok megsegítésére, akik továbbra is ott vannak.

Menczer Tamás kiemelte: a magyar álláspont következetes, világos és változatlan, a kormány megvédi a magyar családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a rezsicsökkentést. A szomszédban dúló háború veszélyt jelent a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonságunkra, ennek megfelelően kell döntéseket hozni.

– Magyarország nem fogad el olyan javaslatot sem Brüsszelből, sem máshonnan, amely veszélyezteti a magyar energiabiztonságot – jelentette ki.

Menczer Tamás ismertette: a magyar éves kőolajfelhasználás 65 százaléka Oroszországból érkezik. Magyarország két irányból kaphat kőolajat, vagy a Barátság, vagy az Adria vezetéken.

Ha azt várják el Magyarországtól, hogy leváljon az orosz kőolajról, annak vannak objektív feltételei fogalmazott.

Mint mondta, a magyar kőolajfinomítói technológia az orosz olajra van beállítva. A technika átállításához 500–550 millió eurós beruházást kellene végrehajtani. Emellett növelni kellene az Adria vezeték kapacitását, ez 200 millió eurós beruházás. Ha nem hajlandók ezt az összeget odaadni, akkor Magyarország javaslata az, hogy a hatodik uniós szankciós csomag a vezetékes kőolajszállításra ne vonatkozzon – hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezeket olvastad már?
Sikkasztás miatt gyanúsítottként hallgatták ki a DK-s képviselőt

Sikkasztás miatt gyanúsítottként hallgatták ki a DK-s képviselőt

Exkluzív interjú! 12 magyar áldozata van a háborúnak – Videó!

Exkluzív interjú! 12 magyar áldozata van a háborúnak – Videó!

Közvetlenül az első utalás előtt találkozhatott Soros György fiával Korányi Dávid

Közvetlenül az első utalás előtt találkozhatott Soros György fiával Korányi Dávid

Mutatjuk, mennyivel drágulhatnak a cigarettát helyettesítő termékek ára

Mutatjuk, mennyivel drágulhatnak a cigarettát helyettesítő termékek ára

Top hírek

dollárbaloldal

Mihalik Enikő lebuktatta Korányi Dávidot

Az RTL Klub műsorában lényegében elárulta Mihalik Enikő modell, Korányi Dávidnak, a főpolgármester korábbi főtanácsadójának felesége, hogy a családjával több mint egy éve nem hagyták el az Egyesült Államokat.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás