Márki-Zay Péter nyugodtabb lesz, ha az egészségügy „üzletté” válik





Ha valakinek fedezi biztosítása, akár fűszoknyás lányokkal is koktélozhat, miközben egy vizsgálatra vár – próbálta érzékeltetni a privatizált egészségügy várható előnyeit Márki-Zay Péter.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.01.10.
vadkapitalizmus

A baloldal miniszterelnök-jelöltje az elmúlt hónapokban többször is beszélt arról, miként alakítanák át az egészségügyet. 2021 novemberében egy gárdonyi lakossági fórumon például az Amerikai Egyesült Államokban működő rendszer előnyeit ecsetelte. A fizetős egészségügy ötlete nem új, a baloldal 2010 előtt belebukott a hasonló kezdeményezésekbe.

Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Magánszolgáltatóknak szervezné ki az ellátást

Ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha ezt valakinek fedezi a biztosítása vagy a pénztárcája – mondta Márki-Zay Péter példaként arra, milyen előnyei lehetnek, ha bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat magánszolgáltatóknak szervezné ki az állam. – Ez Magyarországon is működne – lelkendezett a baloldali miniszterelnök-jelölt. Mindeközben az amerikai egészségügyi rendszer hátrányairól mintha elfeledkezett volna, például arról, hogy ott szinte megfizethetetlenül drága az ellátás. Az ottani egészségbiztosítók az alapvető gyógyszereket is méregdrágán adják.

„Az ingyenes egészségügy egy illúzió”

„Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet, ez egy illúzió” – hangoztatta Márki-Zay Péter egy tavalyi interjúban a Pilvax-esteket moderáló volt Jobbik-elnök, Vona Gábor kérdésére.

  • A szomorú igazság az, hogy minden üzlet. Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet. Mert ahol nem üzlet, ott tönkrementek – mondta Márki-Zay Péter, aki ezután a magyar viszonyokat az afrikai állapotokhoz próbálta hasonlítani.
  • Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi. Ahol fizetős egészségügyet vezettek be ott viszont jól működött. Tehát olyan nincs, hogy ingyenes egészségügy akkor, amikor például hálapénzzel fizetnek az emberek, meg zsebbe fizetnek. Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió. Maga a modell, amit ideálisnak látok az egy egybiztosítós, versengő egészségügyi modell – mondta.
  • A baloldal nem adja fel a magánosítási terveit

    Az egészségügy üzleti alapokra helyezésével már Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején is többször próbálkozott a baloldal, Márki-Zay Péter ebben gyakorlatilag az akkor megbukott modellt akarja újra megvalósítani. A baloldali kormányok elhibázott gazdaságpolitikájuk oltárán feláldozták az egészségügyi ágazatot. kormányzásuk alatt több mint 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. A közvetlen betegellátásból megközelítőleg 250 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból pedig majdnem 400 milliárd forintot vettek el.

    Az egészségügy magánosítása korábban az SZDSZ programja volt, amivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként teljesen azonosult. Ebben az időben, a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok alatt a kabinet stratégiai ágazatokat adott el külföldieknek, akik a profitot kivitték az országból. Ez a sors várt volna az egészségügyre is, a Fidesz azonban mindent megtett, hogy megakadályozza a privatizációt, ugyanis ez azzal járt volna, hogy jelentősen drágul az ellátás. A Fidesz akkor sikerrel védte meg a magyar egészségügyet.

    A baloldal azóta sem adta fel magánosítási terveit, a mai napig ragaszkodnak a „fizetős” egészségügy bevezetéséhez. Gyurcsány Ferenc 2016 áprilisában az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt bizonygatta, hogy a vizitdíj sok problémát megoldott volna az egészségügyben. A DK a saját programja szerint továbbra is fizetős egészségügyet akar vagyis az kapna jobb ellátást, aki többet fizet.





    Ezeket olvastad már?
    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás