Márki-Zay Péter népszerűsége folyamatosan csökken





Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett a baloldal kormányfőjelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon. A Századvég legújabb közvélemény-kutatásában megvizsgálta, miként változott a politikus népszerűsége a jelöltté válása után eltelt két hónapban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.18.
kutatás

2021 októberében, az ellenzéki előválasztás második fordulója idején, Márki-Zay Péterről kedvező véleményen volt a magyar választók 42 százaléka, 47 százaléka pedig kedvezőtlen véleményen. A mínusz öt pontos index a jelölt győzelmét követően akár kedvező irányba is elmozdulhatott volna, azonban az elmúlt két hónapban ezzel élesen ellentétes trend figyelhető meg: Márki-Zay Péter népszerűsége folyamatosan esik.

A Századvég decemberben készült, legújabb felmérésének tanúsága szerint a hódmezővásárhelyi polgármesterről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalék kedvezőtlenül. Ez már mínusz húsz pontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt kifejezetten jelentős veszteség.

Fotó: Századvég Alapítvány

Márki-Zay Péter kizárólag a fővárosban népszerű, igaz, ott is mindössze 49/47 százalékarányban. A megyeszékhelyeken élők 38 százaléka kedveli és 53 százaléka utasítja el. Nagyon hasonló értékeket figyelhetünk meg a falvak (29/61%) és a kisebb városok (34/56%) esetében is.

Az ellenzék kormányfőjelöltje valamivel elutasítottabb a nők (32/57%), mint a férfiak (41/53%) körében, de mindkét nemnél kedvezőtlen megítélés alá esik.

A 40 év alatti választók között 44 százaléka kedveli és 48 százaléka nem, 40 év felett mindössze 30 százalék kedveli és 62 százalék nem. A nyugdíjasok körében a jelölt kifejezetten elutasított: mindössze 24 százalékuk nyilatkozik róla kedvezően, viszont 66 százalékuk elutasítóan.

A bizonytalan szavazók esetében Márki-Zay Péter kedveltsége jelenleg 24 százalék, elutasítottsága pedig 45 százalékon áll.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás