RETRO RÁDIÓ

Novák Hunor kiakadt! Nem érdekli, hogy kinek a lelkivilágát kavarják fel a tények

Kemény szavakkal fejtette ki véleményét a gyermekorvos.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.05.10. 11:40
döntés

Nem először, és feltehetőleg nem is utoljára fogalmaz meg bírálatot Novák Hunor, aki most az otthonszülésről mondta el a véleményét. A szakember azután fejtette ki gondolatait a Facebook-oldalán, hogy a múlt héten egy 35 éves nő 200 kilométert vezetett Miskolctól Budaörsig, hogy a dúlák segítségével szülhesse meg gyermekét. Azonban az otthonszülés vége tragédia lett, a csecsemő nem sokkal születése után életét vesztette.
Magyarországon senkinek sem ajánlom az otthonszülést.

Halt meg gyermek, újszülött is a kezeim között. Váratlanul is alakulhat ki súlyos komplikáció pillanatok alatt a szülés során, vettem részt sikertelen és sikeres újszülött-újraélesztésben is.

Azt tudjuk a statisztikákból, hogy számos fejlett országban bizonyos esetekben, alacsony rizikójú várandósságok esetén például az otthonszülés vagy születésházakban szülés egyáltalán nem veszélyesebb, mint kórházban szülni. Hazánkban az elmúlt időszakban jelentősen átalakult (pozitív irányban) az otthonszülés szabályozása, „köszönhetően” Geréb Ágnes kártékony munkájának, ami miatt több újszülött halt meg (akiknek joguk lett volna biztonságos körülmények között megszületni, és joguk lett volna megkapni a legnagyobb esélyt az életben maradáshoz).

Ugyanakkor láttam-látom belülről a magyar egészségügy működését, szakmai szemmel. Magyarország egészségügyi rendszere nem Belgium vagy Hollandia szintjén mozog, ezért jelenleg Magyarországon gyermekgyógyászként senkinek sem tudom nyugodt szívvel ajánlani az otthonszülést, még alacsony rizikójú várandósság esetén sem. Ez az én véleményem. Azt sem ajánlom, hogy valaki vajúdás közben 200 km-t utazzon autóval azért, hogy „otthon” szülhessen. A gyermekek élete a tét” – írta többek közt a gyermekgyógyász.
Novák Hunor azért vállal az átlagnál több szerepet a médiában, mert a neten oly mértékben megszaporodtak az áltudományokkal kapcsolatos információk, hogy az már veszélyes volt a társadalomra nézve.
Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás