RETRO RÁDIÓ

Gulyás Gergely: Magyarország másfél-két hónapos előnyben van

Mivel nemcsak nyugati, hanem keleti vakcinákkal is oltanak, Magyarország másfél-két hónapos előnyben van a többi európai országhoz képest.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.05.13. 12:26
Kormányinfó újabb döntések

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján többek között elmondta: viszonylag normális nyarunk lehet újra, de a védettségi igazolványra vonatkozó korlátozások augusztusig érvényben maradnak.

Hangsúlyozta: június elejére-közepére azok is megkaphatják az oltást, akik csak nyugati vakcinát fogadnak el. Már ötmillióan regisztráltak oltásra, továbbá 260 ezren (egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói, a rendvédelmi szervek dolgozói) regisztráció nélkül megkapták az oltást – mondta.

Kitért arra is: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése a Sinopharm-vakcináról visszaigazolja azt a magyar döntést, hogy minden védettséget adó, biztonságos és ellenőrzött vakcinával lehet oltani.

Folyamatosan halad az oltás

Az oltások száma közelít a 4,5 millióhoz. A mai napon megkezdődik a 16–18 év közötti regisztrált fiatalok oltása, amely jövő keddig fog tartani – jelezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: ez idáig 96 ezren regisztráltak ebben a korosztályban. A megmaradt vakcinákat is eloltják, mind a 144 ezret. Ezt időpontfoglalással lehet megtenni.

Magyarország másfél-két hónapos előnyben van (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Két hét múlva lehet meg az ötmillió

A mostani előrejelzések szerint pünkösd utáni héten érhetjük el az 5 millió oltottságot.

Ekkor lehet esküvő

A jövő héten ismét tárgyalni fog a kormány az esetleges enyhítésekről. Bárhogy is alakulnak az oltások, május 28-tól lesz lehetőség a lakodalmak megtartására – jelentette be a miniszter.

Növekszik az ország védettsége

Lassan az 56 százaléka beoltásra kerül a 18 év felettieknek. Amíg van más vakcinából is, addig mindenki eldöntheti, hogy melyik oltást szeretné felvenni. Egy idő után elfogynak a regisztráltak, ezért lassulhat az oltási program. A társadalmi védettség nő, a fertőzési és halálozási számok csökkennek. Június elejére, legkésőbb közepére minden regisztrált meg fogja kapni az oltást.

Mindenki tartsa be a szabályokat

Amíg az 5 millió beoltott személyt nem érjük el, addig a járványügyi szabályokat továbbra is mindenki tartsa be – jelentette be Gulyás Gergely.

Telefonos applikáció készült

Elkészült egy telefonos alkalmazás, amellyel igazolható, hogy megkaptuk az oltást. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte, hogy június 1-jétől a nyári táborokat is meg lehet tartani.

Engedélyezték a nyári táborokat (Fotó: Shutterstock)

Komoly összeget fordítanak az egészségügy fejlesztésére

Egészségügyre a források 34 százaléka juthat, míg oktatásra több mint 50 százalék jut majd. A miniszter elmondta: egész Európa érdeke, hogy a gazdasági növekedés helyreálljon.

Nem változik a választási szabály

Gulyás újságírói kérdésre reagálva jelezte, nincs szándékában és nem is lehetne törvényileg módosítani a szabályzaton.

Még mindig van lehetőség a bértámogatásra

Május 31-éig van még lehetőség bértámogatás igénybevételére. 87,1 milliárd forintnyi igény érkezett, és 86,5 milliárdot pedig ki is fizettek.

5 százalékos a gazdasági csökkenés

Öt százalékos a gazdasági recesszió. A jóslások szerint év végén visszakapaszkodhatunk a járvány elején tapasztalt szintre.

Nem nyilatkozik a főpolgármester

Karácsony Gergely és a fővárosi baloldali vezetés nem úgy viszonyul a sajtóhoz, mint ahogy kellene” – mondta Gulyás. Majd leszögezte, hogy nem lehet népszavazást tartani a nemzetközi szerződéseket érintő kérdésekben, így a Fudan Egyetem kapcsán sem.

Fontos a paksi bővítés

„Tragikus lenne, ha nem lenne paksi bővítés. Drasztikus rezsiemelés következne” – közölte a miniszter.

Nem csatlakozik Magyarország

Nem tervezi a kormány az európai ügyészéghez való csatlakozást.

Túltejesítették az szja-csökkentést

28,5-ről 15 százalékra csökken majd jövő júliusra a szocho.

Minimálbér kérdése

Nagyobb az esély arra, hogy nem lesz év közben minimálbér-emelés – adott tájékoztatást Gulyás. A reálbér mértékének növekedésétől függ az emelés.

Segítünk más országoknak is

Magyarország szívesen segít más országoknak a vakcinák ügyében, de fontos, hogy maradjon elegendő kapacitás az esetleges újraoltásra.

Pótolhatják az érettségit

Gulyás elmondta, hogy pótnapot kapnak azok a diákok, akik a karanténkötelezettség miatt nem tudtak érettségizni.

Kiderült, mikortól lehetnek újságírók a kormányinfón, a miniszter kérdésre azt mondta, júniusban reális lehet a személyes részvétel.

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás