Orbán Viktor: Lépcsőzetesen lehet majd újraindítani az országot és a gazdaságot





Inkább újraindításról kell beszélni, mint nyitásról – nyilatkozta a miniszterelnök a közmédiának szerdán este.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.01.
újraindítás

Szerda este hosszú interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának. A politikus elmondta, 2,5 millió beoltott után lehet beszélni a nyitásról, de az újraindítást csak lépcsőzetesen, fokozatosan lehet elvégezni.

Orbán szerint a 2,5 millió beoltott április közepére jöhet össze, akkor első lépésként újra lehet nyitni az iskolákat.

„A nyitás egy csalóka kifejezés. Olyan, mintha az ember megfordítja a bejáratnál a táblát, hogy zárva-nyitva. De ez nem így megy, mert nyitni lépcsőzetesen lehet, ezért mi inkább az újraindítás szót használjuk. Lépcsőzetesen lehet majd újraindítani az országot és a gazdaságot. Ez volt egyébként a nemzeti konzultációban résztvevő több százezer magyarnak is az álláspontja. A két és félmilliót pedig egy erkölcsi törvény jelölte ki számunkra, ugyanis nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a leginkább életveszélyben lévők nem kapták meg az oltást, vagyis nem kerültek ki a közvetlen életveszélyes helyzetből. Amíg nincs minden 65 év fölötti, regisztrált ember beoltva, addig semmilyen kockázatot nem vállalhatunk.”

A miniszterelnök a közösségi élet újraindításáról is beszélt az interjúban:

„Nagyon sokunknak van komoly vesztesége, barátok, munkatársak, családtagok. Ez meg is viseli az embereket, mindannyiunkat megvisel. Majd, amikor eljutunk oda, hogy túlvagyunk az oltáson és megfékeztük a járványt, akkor majd nemcsak gazdasági értelemben kell újraindítani az országot, hanem a közösségi életet is újra kell indítani. Utakat kell találnunk egymáshoz. Most mindenki elvesztette a derűt, meg a jókedvet, talán a boldogságot is. Egész Európa elég boldogtalan képet mutat. Tehát amikor újraindításról beszélek, akkor nemcsak a gazdaságról beszélek, hanem a közösségeinknek az újraélesztéséről is.”

A miniszterelnök arról is beszélt, a vakcinából politikai ügyet csinálni szamárság...

„A vakcinából politikai, ideológiai ügyet csinálni az szamárság. De lehet, hogy ennél erősebb kifejezést kellene használnom, mert emberéletek mehetnek rá. Ha mi nem rendeltünk volna kínai és orosz vakcinákat – amikkel szemben eleinte fújtak a nyugatiak, most meg már ők is ezt akarják –, akkor mi ott lennénk, ahol most a nyugatiak vannak, azaz körülbelül feleannyi embert tudtunk volna beoltani, mint amennyit eddig sikerült ellátnunk. Sok ezer ember életét mentettük meg és fogjuk még megmenteni Magyarországon azért, mert nekünk vannak vakcináink, nemcsak nyugatról, hanem keletről is.

Kiemelte az interjú során, hogy fontos, hogy az emberek tudják, mire számíthatnak.

„Azt is tudnunk kell, hogy a vírus nemcsak az emberéletben tesz kárt, meg betegít meg bennünket, hanem tönkreteszi a munkahelyeket és megtámadja a gazdaságot is. És újraindítani üzemeket, szállodákat, éttermeket, az nem megy egyik napról a másikra. Ezért fontos, hogy az emberek tudják, hogy mire számíthatnak. Hogy el tudják tervezni a saját újraindításukat. A szülőknek is tudniuk kell, hogy körülbelül mire számíthatnak. Meddig kell otthonmaradni, mikor vihetik megint óvodába vagy iskolába a gyereket. Ezért nekünk egyszerre kell védekezni, oltani és közben segíteni az embereknek, hogy megtervezhessék a saját személyes életük újraindítását.”

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás