A Pesti Srácok értesülése szerint az aznapi felhasználásra kiolvasztott védőoltás-mennyiségből egy intézményi oltás után érkezett vissza néhány vakcinaadag a gyöngyösi kórházba, melyek felhasználására már csak egy óra állt rendelkezésre. A gyöngyösi kórház a protokoll szerint ekkor értesítette a gyöngyösi háziorvosokat, hogy az oltási terv alapján – koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt – leginkább érintett helyiek körében használják fel a megmaradt vakcinákat. Hiesz György polgármester röviddel ezt követően megjelent a kórházban, és kérte magának az oltást, amit az oltóanyag felhasználhatósága miatt kényszerhelyzetben lévő orvos be is adott neki, ennek több kórházi dolgozó is szemtanúja volt. Hiesz György eddig nem tájékoztatta a gyöngyösieket erről az eseményről, így nem derült ki az sem, mire hivatkozva kérte az oltást.

A DK és a Momentum Hiesz fő támogatói

Az eset azért botrányos, mert Magyarországon létezik egy oltási terv, ami társadalmi csoportokra lebontva határozza meg az oltások sorrendjét. Mivel a baloldali polgármester csak idén novemberben lesz 65 éves, nem az egészségügyben dolgozik, nem idősotthonban lakik, így értelemszerűen nem volt jogosult a vakcinára. A kisterenyei születésű Hiesz György bőven a rendszerváltás előtt kezdte meg pályafutását: előbb a KISZ-ben (1972), majd az MSZMP-ben (1976) kezdett el politizálni. A kommunista rendszer iránti alázatát jól mutatja, hogy karrierjében szépen lépdelt felfelé a ranglétrán: a hetvenes években kétszer is tagja volt a városi KISZ-bizottságnak, az állampártban pedig a nyolcvanas évek elején pártvezetőségi tag, majd párttitkár lett. 1989 környékén átlépett az MSZMP utópártjába, az MSZP-be. Párttagságát egészen 2018-ig megőrizte, amikor a parlamenti választás előtt könnyeivel küszködve jelentette be, hogy visszalép a képviselői jelöléstől és kilép a szocialista pártból. A rendszerváltás után, 1990-ban önkormányzati képviselő lett Gyöngyösön, majd négy évvel később - miután körzetében alulmaradt Fodor Gáborral (SZDSZ) szemben - pártja Heves megyei területi listájáról szerzett országgyűlési mandátumot. Parlamenti tagságát egészen 2002-ig őrizte meg, amikor is az önkormányzati politikát választotta. Pályafutását Gyöngyös polgármestereként folytatta: jelenleg negyedik ciklusát tölti a Heves megyei város élén (2002 és 2010 között, majd 2014-től). A legutóbbi polgármester-választáson meglehetősen inogott a széke, hiszen a Demokratikus Koalícióval, a Momentummal, és volt pártjával, az MSZP-vel a háta mögött csak néhány százalékkal tudta legyőzni a fideszes Klausmann Tibort - írja a lap. A helyi közgyűlésben a baloldali pártok támogatását élvező Hiesz legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy létszámleépítéssel, a különféle támogatások megvonásával és az önkormányzati szolgáltatások csökkentésével tervezi kezelni a válságot.

Hergelnek a vakcina ellen, de mégis beoltatják magukat

Hiesz oltásbotrányát még inkább erősíti, hogy az elmúlt időszakban a baloldal mindenféle erkölcsi gátlás, szaktudás nélkül uszított a vakcinák ellen. Az eset megmutatja a baloldal kettős mércéjét, miközben a védekezés ellen hergelnek, a való életben az első adandó alkalommal - jogosultság nélkül - beoltatják magukat vele. Ezzel teljesen egyértelművé vált: a baloldal kizárólag önös érdekei miatt támadja az oltóanyagokat, hiszen a lassú vakcinációtól politikai hasznot remél. Mint ismert, elsőként a DK kezdett el hergelni a vakcinák ellen, ennek érdekében még egy online konzultációt is indítottak. Gyurcsány Ferencék kérdőívükkel - amellett, hogy begyűjtötték az érdeklődők személyes adatait - azt sugallták, hogy az orosz és a kínai vakcina nem elég megbízható. A DK Brüsszelben próbálja megakadályozni a sikeres védekezést - derül ki egy korábbi közleményükből. Tavaly novemberi közleményükben kiemelték, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak az orosz vakcina hazai behozatala ellen. Gyurcsányék oltásellenes megnyilvánulásait a végtelenségig lehetne sorolni: Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi politikusa, háziorvos szintén beszállt a hergelésbe, Barkóczi Balázs pártszóvivő pedig konkrétan arról beszélt, hogy az orosz vakcinával a magyar kormány emberkísérletbe kezd, valamint a vakcina széleskörűen elutasított a társadalom és a tudósok körében is. Utóbbi esetben egyébként rémhírterjesztés miatt feljelentették a DK-s politikust.