Kiadták a riasztást: három részre szakad az ország





Szerdán sem kegyelmez az időjárás.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.01.17.
időjárás Riasztás ónos eső

A déli tájak éjjel kifehéredtek, a legtöbb hó Baranyában, kiváltképp a Mecsekben hullott. Ma délelőtt újabb csapadék nem valószínű, ezt követően viszont északkeleten havazás, havas eső, másutt helyenként ónos eső is előfordulhat. Gyakorlatilag három részre szakad az ország: a keleti és a nyugati vármegyék többsége megúszta, nyolc vármegyét (Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna) viszont érint a szerdára kiadott elsőfokú, mi több, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye esetében másodfokú figyelmeztetés a HungaroMet honlapja szerint. S ha mindez nem lenne elég: tartós sűrű köd miatt elsőfokú riasztást adtak ki szerdára Baranya, Somogy és Zala vármegyére.

Fotó: met.hu

Napközben a déli, délkeleti szél megélénkül, több helyen megerősödik, az Észak-Dunántúlon néhol viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 0 és +11 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel. Estére fokozatosan enyhül az idő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -3 fok között várható, de a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet – áll a Köpönyeg előrejelzésében.

havazás
hó
időjárás 
tél
Képünk illusztráció (Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország)

Az orvosmeteorológus szerint gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epilepsziás rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei pedig felerősödhetnek – figyelmeztet Pukoli Dániel.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás