Befagytak a tavak Budapesten és környékén: biztonságos? Itt a válasz – Fotók





Felkerestünk több főváros környéki vízfelületet, volt, ami kész korcsolyaparadicsom volt.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.01.16.
jég Budapest korcsolya

Az elmúlt napok hideg időjárása miatt számos helyen befagytak a szabad vízfelületek, de még könnyen balesetveszélyes lehet a jég – erre figyelmeztetnek a szakemberek. Felkerestünk több főváros környéki vízfelületet, volt, ami kész korcsolyaparadicsom volt.

Van, amit már birtokba vettek a csúszkálók Fotó: Fügedi Richárd

Befagyott a mocsártó

Mocsárosdűlő a Duna ártere volt a szabályozást megelőzően. Mostanra azonban már csak egy nedves láprét emlékeztet a hajdani vizes környezetre. Most azonban egy különleges jelenség történt a Duna áradásának köszönhetően. A talajvíz megemelkedett, ami egy kis tavat hozott létre a Határ út melletti területen. Sokan már akkor nagyon várták, hogy befagyjon a hatalmas terület, és korcsolyázhassanak rajta. Az elmúlt napokban ez meg is történt és emberek százai látogatnak ki a területre, hogy csúszkálhassanak a jégen.

Rengetegen korcsolyáznak a hatalmas „pályán” Fotó: Fügedi Richárd

Nagyon szeretik

A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy rengeteg család látogatott ki a mocsárosdűlői természetes „korcsolyapályára”. A szülők és a gyerekek is örömmel csúszkálnak a befagyott vízen. Egy párral elegyedtünk szóba, akik éppen a munkába indulás előtt koriznak egy órát.

Nem mély a víz Fotó: Fügedi Richárd

Szerencsére teljesen biztonságos ez a kis csoda, ami itt kialakult. Mivel az év nagy részén itt egy füves rét van, egyáltalán nem mély a víz, ami befagyott. Ha be is szakadna bárhol, maximum térdig ér. Tegnap is voltunk, annyira szép itt siklani a jégen, ott a fák között is lehet menni, ami nagy élmény, mert a jég alatt lehet látni a fagyott füvet. Igyekszünk minden pillanatot kihasználni amit tudunk, mert sajnos a jégpálya napjai meg vannak számlálva, bármikor jöhet az olvadás

– mesélte lapunknak János és Mónika.

Munka előtt csúsznak egyet Fotó: Fügedi Richárd

Nem minden víz fagyott be

Több fővárosi és környéki tónál is jártunk, ami közül nem mind fagyott be. Az Omszki-tónak például a harmadát még nem borította jég. Ennek a vízimadarak örülnek leginkább, akik örömmel úszkálnak ezeken a részeken.

Az Omszki-tó jó részén hullámzik a víz Fotó: Fügedi Richárd

Hasonló volt a helyzet a Lupa-tavon is, ahol mint megtudtuk, a jégmentes részeket rendszeresen látogatják a „hidegúszók”, akik hosszú perceket úsznak a nulla fok körüli vízben.

A Lupa-tó sem fagyott még be Fotó: Fügedi Richárd

A Dunakeszinél lévő bányatavak ugyan befagytak, de a jégre rámenni szigorúan tilos, még ha el is bírná az embert, mert a tó rendkívül veszélyes. Van ahol 14-16 méter mély, így az úszás is tilos benne. ,,Nem mehet senki a jégre, mert borzasztóan veszélyes a víz. A parttól 1-2 méterre már tízméteres a mélység” – mesélte lapunknak egy horgász, aki a tavat fenntartó egyesületben is tag.

A vízfelület kezelője maga dönthet, hogy engedi-e a jégre való rálépést Fotó: Fügedi Richárd

Még kifejezetten veszélyes a jégvastagság

A katasztrófavédelemtől Mukics Dániel szóvivőt kérdeztük a jéghelyzetről. A szóvivő elmondta, hogy még kimondottan veszélyes a jég vastagsága, ami most olyan 6-8 centi körül van általánosságban. Kiemelte a biztonságos korizás feltétele a szakértők szerint  legalább 10-12 centiméter vastag jég, amihez több napon keresztül –10 Celsius fok körüli vagy alatti hőmérséklet szükséges. Ezen feltételek hiányában inkább a mesterséges korcsolyapályákat javasolják felkeresni.

A természetes vizeknél nem árt az óvatosság Fotó: Fügedi Richárd

Ha tartós hideg van és befagynak a természetes vizeink, akkor sem szabad akárhol a jégre menni. Természetes vizekben a jég alatt lehetnek meleg források, vagy a jég alatt olyan bomlási, rothadási folyamatok mehetnek végbe, amik hőt termelnek, emiatt a jég vagy üreges, vagy eltérő a vastagsága egy négyzetméteren belül is

– hívta fel a figyelmet a veszélyekre.

Fő az óvatosság. Fotó: Fügedi Richárd

Jó tanácsok a katasztrófavédőktől:

  • Csak 10-12 centiméter vastag jégen csússz, mely legalább több napon keresztül –10 Celsius fok körül vagy alatt volt.
  • Kijelölt területeken csússz, ahol a jeget szakemberek ellenőrzik és kezelik, legyen az önkormányzat vagy horgásztársaság.
  • Mindig társaságban csússz, és mindig legyen nálad mobiltelefon a sürgősségi segítségkéréshez.
  • Figyelj a jég alatti hangokra és recsegésekre; ha elkezd recsegni alattad a jég, hasalj rá és óvatosan hason csúszva kússz ki a partra.
  • Ha beszakadsz, próbálj a part felé felcsúszni a jégre, amihez használhatsz kulcsot, vagy bármi hegyes eszközt, a megkapaszkodáshoz. Fontos, hogy hívjátok a 112-es segélyhívó számot.



 





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás