Ezeket a fura dolgokat hozta magával az árvíz





A Duna áradása főváros szerte izgalmas dolgokat hozott magával. A karácsonyi árvíz otthagyott autókat öntött el, különös állatokat is hozott a fővárosba.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.12.28.
víz autó Duna hód csatorna

Izgalmas dolgokat hozott magával a Duna áradása a fővárosba. Az intenzív csapadék és az uszadéktorlódás miatt nehezen előrejelezhető volt a dunai árhullám levonulása, amit holnapra tesznek a vízügyi szakemberek. Az uszadéktorlódás eltávolítása miatt visszatartották és átkormányozták az árhullámot Nagybajcson, így kettős tetőzés alakult ki. A változékony időjárás további csapadékot hozott, de száraz, enyhe időjárás várható a következő napokban. A levonuló árhullám érdekes, szürreális és különleges dolgokat hozott a fővárosiak életébe.

Árad a Duna Fotó: Bánkúti Sándor

Ott maradt egy autó

A Rozmaring étterem melletti parkolóban két autó is ott felejtődött. Az egyiket a tulajdonosa gyorsan elvitte, de a másikat nem. A közösségi médiában azt írják a lakók, hogy értesítették a tulajdonost, aki nem ér rá elvinni a kocsiját. A víz már csak pár centiméterre van az autó karosszériájától, ha eléri az alját, befolyik az apró réseken.

Ottmaradt egy autó fotó: Olvasói fotó

Azt hitték, betört a Duna

Napok óta rengeteg víz folyik az óbudai Békásmegyeren a Viziorgona utcában. Sokan azt hitték, hogy a Duna folyik be valamelyik csatornán keresztül, de mint a fővárosi vízművek lapunk megkeresésére elmondta, a víz csőlyukadás miatt folyik a bevásárlóközpont melletti területen és járdán egyaránt. Mint megtudtuk, a vízművek tud a problémáról, de mivel a meghibásodás javítása jelentős vízhiányt okozna a békásmegyeri lakótelep érintett részén, ezért annak érdekében, hogy az ott élők az ünnepi időszakban ne maradjanak víz nélkül, a hibaelhárítást későbbi időpontra ütemezik.

Hódot hozott az ár

Kelenföldre hódot hozott a Duna áradása. Egy videófelvétel látható az egyik csoportban, amiben egy hód sétálgat a félig elöntött rakparton. Van, aki szerint egy uszadékfán utazgatott le idáig, van, aki szerint viszont ez a Kopaszi-gát hódja, amit már korábban is észleltek. Bármelyik előfordulhat, hiszen a hód- visszatelepítési program olyan jól sikerült, hogy az állat lekerült a védett fajok listájáról.

A visszatelepítés még 1996-ban indult, azzal a céllal, hogy Európa legnagyobb testű rágcsálója ismét megjelenjen a hazai élővilágban, hozzájárulva ezzel a biológiai sokféleség fenntartásához. Az 1996 és 2008 között zajló program során összesen 234 példányt engedtek szabadon a nagyobb folyók mentén. Az egyedek sikeresen beilleszkedtek a környezetbe, majd jelentős szaporodásba kezdtek. Jelenleg legalább tízezer példány él Magyarországon, és a populáció száma folyamatosan növekszik.

Hód Kelenföldnél Fotó: Olvasói fotó

Tóvá változott a mocsár

Az óbudai Mocsaras-dűlőben a Duna magas vízállása következtében egy kis tó keletkezett. A folyó áradása miatt a terület alacsonyabb részein vízgyülem alakult ki, létrehozva ezt az ideiglenes tavat. Az esemény az érintett terület időszakos vízszintváltozásainak következményeként alakult ki. A helyi lakosok és a környezetvédelmi hatóságok figyelemmel kísérik a vízállás változásait és a kialakult tavat, ami környezetvédelmi szempontból igazán örömteli jelenség.

Az ideiglenes tó Fotó: Olvasói fotó

 





 





Ezeket olvastad már?
"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Anya, apa, ne haljatok meg" - szülei életét mentette a 9 éves kisfiú

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

"Ez csak marketing-zöldítés": a tájépítész szerint nullával egyenlő, amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás