Kánikula és viharos szél – ilyen lesz a hétvégénk





Szeszélyes lesz a hétvége, nyári melegre és gyors lehűlésre is fel kell készülnünk.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.30.
szeszélyes május

Szeszélyes időjárásra kell számítani a hétvégén. Napsütés is lesz, de az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint sokfelé szeles és csapadékos időtől lehet tartani. Május első napja igazi strandidőt ígér, akár 28 Celsius-fokkal, vasárnap délutántól azonban az érkező hidegfront miatt újra vehetjük a kabátot.

Összekoccanak az elemek a hétvégén (Fotó: Pixabay)

Kánikula, majd gyors lehülés

Szombaton, május elsején is több helyen számítani lehet záporra, zivatarra, de napsütéses időszakok is lesznek. A szél sokfelé lesz élénk, zivatar idején viharos. A hajnali 7–14 fokról délutánra 19–28 fokig emelkedhet a hőmérséklet (a déli megyékben várhatók 25 fok fölötti maximumok lesznek, az északkeleti határ közelében lesz hűvösebb). Vasárnap több órára kisüt a nap, de továbbra is több helyen előfordulhat zápor, zivatar. A szél megerősödik, sokfelé – nem csak zivatarok környezetében – viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 9–16 fok lesz. Napközben 19–27 fok valószínű – olvasható az előrejelzésben, amelyben hozzátették: vasárnap délután északnyugat felől gyors, jelentős lehűlés várható.

Figyelmeztetést adtak ki, perceken belül érkezhetnek a zivatarok

A veszélyjelzésben azt írták: péntek estétől, késő estétől délnyugat felől zivataros hullám érkezik, amely fokozatosan északkelet felé helyeződik át. Ennek hatására kezdetben a Dunántúl déli részén, majd ezt követően az ország keleti felében lehet zivatarokra számítani. Emellett az északnyugati határvidéken is előfordulhat zivatar.

Szombat délelőtt ez a zivataros hullám északkeletre távozik. Ezt követően az Északi-középhegység tágabb térségében pattanhatnak ki újra zivatarok, melyekhez intenzív csapadékhullás (lokálisan 10–20 milliméter), viharos (60–80 kilométer/órás) szél és jégeső társulhat, általában 2 centiméter alatti, de egy-egy helyen nagyobb jégdarabok is hullhatnak. Késő estétől egy újabb zivataros hullám érkezik, amely a vasárnapra virradó éjszaka vonul át az országon. A zivatarrendszerhez kapcsolódóan nagy területen fordulhatnak elő viharos (60–80 kilométer/órás, esetleg egy-egy gócban 80–90 kilométer/órás) széllökések, illetve lokálisan jelentős csapadék (10–20 milliméter) is hullhat – írták.

Az előrejelzés szerint szombaton a minimumhőmérséklet 7–14, a maximumhőmérséklet 22–27 Celsius-fok között valószínű.





Ezeket olvastad már?
Nincs kegyelem: zivatar, eső, felhőszakadás – 15 vármegyére adtak ki riasztást

Nincs kegyelem: zivatar, eső, felhőszakadás – 15 vármegyére adtak ki riasztást

Rossz hír érkezett május elsejére: ezekre a vármegyékre adtak ki riasztást

Rossz hír érkezett május elsejére: ezekre a vármegyékre adtak ki riasztást

Élvezzük a szép időt, amíg lehet – újabb esős napokat jósolnak!

Élvezzük a szép időt, amíg lehet – újabb esős napokat jósolnak!

Nem erről volt szó: zivatar miatt ezekre a vármegyére adtak ki riasztást

Nem erről volt szó: zivatar miatt ezekre a vármegyére adtak ki riasztást

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás