Félrevezették a világot: szó sincs orosz visszavonulásról





Az USA védelmi minisztériuma szerint az oroszok már a kezdetektől félrevezették a világot az Ukrajnával kapcsolatos szándékaikat illetően.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.03.30.
konfliktus

„Az elmúlt egy-két napban vonultak-e ki orosz csapatok Kijevből? Igen. Úgy gondoljuk. Kis számban” – mondta John F. Kirby, a Pentagon sajtótitkára szerdai tájékoztatón, amit a Ripost szúrt ki a defense.gov -Amerikai Védelmi Minisztérium- oldaláról.

De úgy véljük, hogy ez egy átcsoportosítás, nem pedig valódi visszavonulás, és mindannyiunknak arra kell felkészülnünk, hogy egy nagyobb offenzíva indulhat meg Ukrajna más területei ellen” – mondta John Kirby az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

„Láthattuk, hogy Oroszország már egy hónapja próbálja ezt a háborúját a hazai közönségének 'a Donbasz felszabadításaként' eladni” – mondta Kirby. „Az elmúlt egy év során és az orosz inváziót megelőzően felerősödött retorika azonban azt mutatta, hogy a Kreml valódi szándéka a demokratikusan megválasztott kormány megdöntése és Ukrajna nagy részeinek megszállása vagy annektálása volt.”

A hadműveleteket illetően Kirby elmondta: „Most úgy gondoljuk, hogy a keleti hadszíntérre fognak összpontosítani. Északon megrekedtek, és az első napokban délen sikereket felmutató támadásuk – itt valóban sikerült előrenyomulniuk – most kifulladt.”

Az orosz ígéretek ellenére, hogy kivonulnak Kijevből, Kirby szerint a város nem tekinthető biztonságosnak. Továbbra is veszélyben van a folyamatos orosz agresszió miatt.

„Oroszország nem érte el azt a célját, hogy elfoglalja Kijevet” – mondta. „Elbukott azon célkitűzésében, hogy leigázza Ukrajnát. De még mindig kegyetlen rombolást tudnak végezni az országban, így Kijevben is. Ezt még ma is látjuk a főváros elleni folyamatos légicsapásokban.”

Túl korai lenne megítélni, hogy milyen lépésekre képes még a Kreml” – mondta Kirby. „Semmiféle csűrés csavarás nem tudja elfedtetni azt, aminek a világ az elmúlt hónapban tanúja volt – és ez az ukrán fegyveres erők és az ukrán nép bátorsága, valamint katonai ereje, amely többnek bizonyult, mint amire Oroszország számított az indokolatlan és igazolhatatlan inváziója során.”

Kirby szerint a katonai bátorság hátterében az ukránok évekig tartó katonai kiképzése áll, amelyet az Egyesült Államok, illetve a többi a szövetséges és partnerország nyújtott az ukránoknak, valamint az a folyamatos anyagi támogatás, amit továbbra is kapni fog Ukrajna.





Ezeket olvastad már?
Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás