Krémkehely – túróból vagy fagyival

A túrókrém vagy a gyümölccsel rakott fagyikehely egyaránt mennyei nyári csemege!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.09.02.
Módosítva: 2024.09.02.
fosóka pisztácia fagyival ringló túró

A nyár végi meleg napokon sokan vágyunk még a könnyű, sok gyümölcsös, lehetőleg tészta nélküli krémes édességre. Ehhez tökéletes alapanyag a házilag kevert túrókrém hazai tejből, de maradhatunk a klasszikus otthon mixelt fagyikehelynél is. A túrókrém előnye, hogy annyi cukrot rakhatunk bele, amennyit akarunk, de akár teljesen ki is hagyhatjuk azt. No, meg a konzerváló szerekből is kevesebbet eszünk így, mintha a dobozos fagyival rakjuk meg a kelyhet. Hacsak nem mi készítjük a fagyit is!

Túrókrém vagy fagyi friss gyümölccsel és pisztáciával (Fotó: Fodor Erika)

Hozzávaló 2 kehelyhez/pohárhoz

(Nagyobb mennyiség esetén arányosan szorozzuk az alapanyagokat)

25 dkg túró

2 nagy evőkanál tejföl

Fél biocitrom leve és héja (választható)

4 db őszibarack

6-8 szem ringló („fosóka” szilva)

3 tasak vaníliás cukor

Néhány szem pirított pisztácia (vagy mandula, mogyoró, dió)

3-6 gombóc fagyi ízlés szerint

Csak ennyi, és kész is a mennyei nyári csemege! (Fotó: Fodor Erika)

Elkészítés

A túrót a tejföllel és 1 tasak vaníliás cukorral (nyírfa is lehet) géppel krémesre kikeverjük. (Aki szeretne plusz cukrot, keverés előtt tegye bele.) A citrom reszelt héját és levét kanállal hozzákeverjük. Betesszük a hűtőbe, hogy összeérjen, és hűs hőmérsékletű legyen. Ezalatt a barackokat meghámozzuk, félbe vágva és a magját eltávolítva kevés vajon egy serpenyőben mindkét oldalát „megfuttatjuk”

„Gyümölcs-futtatás” vajon (Fotó: Fodor Erika)

A tetejére szórhatunk ennek is vaníliás cukrot, de nem muszáj! Párhuzamosan egy másik serpenyőben a felezett fosókát (héjastól) ugyanígy kevés vajon futtatjuk. A kehely aljára jönnek a fél barackok, lefelé fordítva, majd a túrókrém, amit fosókával borítunk, beledobálva a pisztáciaszemeket. 

A túrókrémet gyümölccsel rakva fedeles üvegbe is elkészíthetjük, bármikor előkapható desszertként (Fotó: Fodor Erika)

Végül rácsorgatjuk a vajban sült gyümölcs levét. Azonnal fogyaszthatjuk, de ha úgy esik jól, visszatehetjük még a hűtőbe, amíg megesszük.

Egyik jobb, mint a másik (Fotó: Fodor Erika)

Tuti Tipp

Ha jeges fagyival készítjük, még jó is, ha melegen tesszük alá és fölé a vajas gyümit, mert kellemesen beleolvad. A túrókrém verziónál inkább langyosra hűlt legyen a barack és a fosóka, amikor összerakjuk a kelyhet.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás