A túrókrém vagy a gyümölccsel rakott fagyikehely egyaránt mennyei nyári csemege!
A nyár végi meleg napokon sokan vágyunk még a könnyű, sok gyümölcsös, lehetőleg tészta nélküli krémes édességre. Ehhez tökéletes alapanyag a házilag kevert túrókrém hazai tejből, de maradhatunk a klasszikus otthon mixelt fagyikehelynél is. A túrókrém előnye, hogy annyi cukrot rakhatunk bele, amennyit akarunk, de akár teljesen ki is hagyhatjuk azt. No, meg a konzerváló szerekből is kevesebbet eszünk így, mintha a dobozos fagyival rakjuk meg a kelyhet. Hacsak nem mi készítjük a fagyit is!
(Nagyobb mennyiség esetén arányosan szorozzuk az alapanyagokat)
25 dkg túró
2 nagy evőkanál tejföl
Fél biocitrom leve és héja (választható)
4 db őszibarack
6-8 szem ringló („fosóka” szilva)
3 tasak vaníliás cukor
Néhány szem pirított pisztácia (vagy mandula, mogyoró, dió)
3-6 gombóc fagyi ízlés szerint
A túrót a tejföllel és 1 tasak vaníliás cukorral (nyírfa is lehet) géppel krémesre kikeverjük. (Aki szeretne plusz cukrot, keverés előtt tegye bele.) A citrom reszelt héját és levét kanállal hozzákeverjük. Betesszük a hűtőbe, hogy összeérjen, és hűs hőmérsékletű legyen. Ezalatt a barackokat meghámozzuk, félbe vágva és a magját eltávolítva kevés vajon egy serpenyőben mindkét oldalát „megfuttatjuk”.
A tetejére szórhatunk ennek is vaníliás cukrot, de nem muszáj! Párhuzamosan egy másik serpenyőben a felezett fosókát (héjastól) ugyanígy kevés vajon futtatjuk. A kehely aljára jönnek a fél barackok, lefelé fordítva, majd a túrókrém, amit fosókával borítunk, beledobálva a pisztáciaszemeket.
Végül rácsorgatjuk a vajban sült gyümölcs levét. Azonnal fogyaszthatjuk, de ha úgy esik jól, visszatehetjük még a hűtőbe, amíg megesszük.
Ha jeges fagyival készítjük, még jó is, ha melegen tesszük alá és fölé a vajas gyümit, mert kellemesen beleolvad. A túrókrém verziónál inkább langyosra hűlt legyen a barack és a fosóka, amikor összerakjuk a kelyhet.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre