Itt a medvehagyma is!
Olvasónktól már közreadtunk egy mesés medvehagymás babkareceptet, ezúttal mi egy gombás-csirkés sautéhoz használjuk fel ezt a különlegesen ízesítő kora tavaszi vadnövényt. A sauté mellé nem hagyományos köretet, hanem az ugyancsak a medvehagymás szósszal ízesített nyers salit tálalunk, medvehagymalevélel dekoráljuk.
Medvehagymaszószhoz:
egy csokor medvehagyma (boltból vagy szedd magad!),
olívaolaj, tökmagolaj,
tökmag, szotyi (hántolt),
só,
szezámsó.
40 dkg csirkemellfilé,
40 dkg kisfejű barna csiperke.
4-5 közepes répa,
1 közepes karalábé,
medvehagymaszósz,
szezámmag.
A medvehagymát mosva (szárastól) egy késes mixerbe tesszük, hozzáöntünk olívaolajat, sót, szezámsót adagolunk, és összeturmixoljuk. Nem baj, ha kicsit darabos, szálas marad. Ezután még egy marék szotyit teszünk bele, és kb 2 evőkanálnyi tökmagolajat. Újra turmixoljuk. Tálba vagy zárható üvegbe tesszük, a tetejére tökmagot és napraforgót szórunk még.
A csirkemellett felcsíkozva, sózva kevés olívaolajon megpuhítjuk, pirítjuk, majd a végén a medvehagymaszósszal ízesítjük.
A mosott gombadarabokat kevés olíván (só nélkül!) megpirítjuk, feldobáljuk (sauté). Csak tálalás előtt sózzuk, hogy ne essen össze. Ha hússal esszük, ezt nem medvehagymaszószozzuk, de aki nem kér csirkét, kenje be a gombát!
Hagyományos köret helyett együnk hozzá nyers salátát! A hámozott répát és karalábét lereszeljük, picit sózzuk, hozzáadunk 1-2 kanál medvehagymaszószt, ezzel ízesítjük. Összekeverjük. A tetejére szórhatunk szezámmagot, napraforgót, tökmagot vagy bármilyen magvat, amit szeretünk. Érdemes kipróbálni!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre