Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Itt a medvehagyma is!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.04.18.
Módosítva: 2024.04.18.
medvehagyma gomba csirke

Olvasónktól már közreadtunk egy mesés medvehagymás babkareceptet, ezúttal mi egy gombás-csirkés sautéhoz használjuk fel ezt a különlegesen ízesítő kora tavaszi vadnövényt. A sauté mellé nem hagyományos köretet, hanem az ugyancsak a medvehagymás szósszal ízesített nyers salit tálalunk, medvehagymalevélel dekoráljuk.

Medvehagymás csirke- és gombasouté Fotó: Fodor Erika

Hozzávalók

Medvehagymaszószhoz:

egy csokor medvehagyma (boltból vagy szedd magad!),

olívaolaj, tökmagolaj,

tökmag, szotyi (hántolt),

só,

szezámsó.

Medvehagymás csirkesauté Fotó: Fodor Erika

Sautéhoz:

40 dkg csirkemellfilé,

40 dkg kisfejű barna csiperke.

Répa, karalábé, medvehagyma-esszencia és olívaolaj (meg egy kevés tökmagolaj!) Fotó: Fodor Erika

Nyers sali:

4-5 közepes répa,

1 közepes karalábé,

medvehagymaszósz,

szezámmag.

Medvehagyma-esszencia Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Medvehagymaszósz-esszencia ízesítéshez

A medvehagymát mosva (szárastól) egy késes mixerbe tesszük, hozzáöntünk olívaolajat, sót, szezámsót adagolunk, és összeturmixoljuk. Nem baj, ha kicsit darabos, szálas marad. Ezután még egy marék szotyit teszünk bele, és kb 2 evőkanálnyi tökmagolajat. Újra turmixoljuk. Tálba vagy zárható üvegbe tesszük, a tetejére tökmagot és napraforgót szórunk még.

 

 


Csirkesauté

A csirkemellett felcsíkozva, sózva kevés olívaolajon megpuhítjuk, pirítjuk, majd a végén a medvehagymaszósszal ízesítjük.

 

Gombasauté

A mosott gombadarabokat kevés olíván (só nélkül!) megpirítjuk, feldobáljuk (sauté). Csak tálalás előtt sózzuk, hogy ne essen össze. Ha hússal esszük, ezt nem medvehagymaszószozzuk, de aki nem kér csirkét, kenje be a gombát!

 

Tipp

Hagyományos köret helyett együnk hozzá nyers salátát! A hámozott répát és karalábét lereszeljük, picit sózzuk, hozzáadunk 1-2 kanál medvehagymaszószt, ezzel ízesítjük. Összekeverjük. A tetejére szórhatunk szezámmagot, napraforgót, tökmagot vagy bármilyen magvat, amit szeretünk. Érdemes kipróbálni!


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás