Gyöngyi nagyi gyorskelesztős fánkja

Süssünk fánkot, még február 13-ig tart a farsang!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.02.04.
Módosítva: 2024.02.04.
elkészítés fánk kávéskanál cukor

Turcsik Gyöngyi sokunokás nagymamaként gyakran kényezteti a családot házi süteményekkel. Ilyenkor farsang idején természetesen fánkkal, mégpedig egy kelesztőtálban készített, jól bevált változattal.

Gyorskelesztős fánk (olvasói fotó)

Hozzávalók

1 kg liszt

8-9 dl tej

1 evőkanál cukor

1 evőkanál olaj

5 dkg élesztő

½ evőkanál rum

2-3 tojássárgája

2 kávéskanál só

 

Elkészítés

A meleg tej ¾ részét beleöntöm a kelesztőbe, beleteszem a cukrot, elkeverem, közben a cukor elolvad, utána belemorzsolom az élesztőt. Arra vigyázni kell, hogy a tej meleg legyen, és ne forró. Belerakom a tojássárgáját, olajat, rumot. Elkeverem, ezután ráteszem a lisztet, a lisztre a sót, és összekeverem. Annyi meleg tejet öntök rá, hogy galuska sűrűségű tésztám legyen.

Ha begyúrtam, utána a kelesztőtálba teszem. Amikor megkelt, akkor pukkan egyet (kinyílik a teteje), ezután kell nyújtani, szaggatni és bő olajban kisütni. Nagyon finom, az unokáim odavannak érte!

Kelesztés

Ha összekeverted a tésztát, helyezd rá a kerek tetőt a tálra, és nyomd le körbe-körbe a tető szélét. Nem szabad légteleníteni a tálat. Sok esetben egy kis idő elteltével a tető púposodni kezd, majd egy pukkanással kinyílik.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás