Süssünk fánkot, még február 13-ig tart a farsang!
Turcsik Gyöngyi sokunokás nagymamaként gyakran kényezteti a családot házi süteményekkel. Ilyenkor farsang idején természetesen fánkkal, mégpedig egy kelesztőtálban készített, jól bevált változattal.
1 kg liszt
8-9 dl tej
1 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj
5 dkg élesztő
½ evőkanál rum
2-3 tojássárgája
2 kávéskanál só
A meleg tej ¾ részét beleöntöm a kelesztőbe, beleteszem a cukrot, elkeverem, közben a cukor elolvad, utána belemorzsolom az élesztőt. Arra vigyázni kell, hogy a tej meleg legyen, és ne forró. Belerakom a tojássárgáját, olajat, rumot. Elkeverem, ezután ráteszem a lisztet, a lisztre a sót, és összekeverem. Annyi meleg tejet öntök rá, hogy galuska sűrűségű tésztám legyen.
Ha begyúrtam, utána a kelesztőtálba teszem. Amikor megkelt, akkor pukkan egyet (kinyílik a teteje), ezután kell nyújtani, szaggatni és bő olajban kisütni. Nagyon finom, az unokáim odavannak érte!
Ha összekeverted a tésztát, helyezd rá a kerek tetőt a tálra, és nyomd le körbe-körbe a tető szélét. Nem szabad légteleníteni a tálat. Sok esetben egy kis idő elteltével a tető púposodni kezd, majd egy pukkanással kinyílik.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre