RETRO RÁDIÓ

Gyöngyi nagyi gyorskelesztős fánkja





Süssünk fánkot, még február 13-ig tart a farsang!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.02.04.
Módosítva: 2024.02.04.
elkészítés fánk kávéskanál cukor

Turcsik Gyöngyi sokunokás nagymamaként gyakran kényezteti a családot házi süteményekkel. Ilyenkor farsang idején természetesen fánkkal, mégpedig egy kelesztőtálban készített, jól bevált változattal.

Gyorskelesztős fánk (olvasói fotó)

Hozzávalók

1 kg liszt

8-9 dl tej

1 evőkanál cukor

1 evőkanál olaj

5 dkg élesztő

½ evőkanál rum

2-3 tojássárgája

2 kávéskanál só

 

Elkészítés

A meleg tej ¾ részét beleöntöm a kelesztőbe, beleteszem a cukrot, elkeverem, közben a cukor elolvad, utána belemorzsolom az élesztőt. Arra vigyázni kell, hogy a tej meleg legyen, és ne forró. Belerakom a tojássárgáját, olajat, rumot. Elkeverem, ezután ráteszem a lisztet, a lisztre a sót, és összekeverem. Annyi meleg tejet öntök rá, hogy galuska sűrűségű tésztám legyen.

Ha begyúrtam, utána a kelesztőtálba teszem. Amikor megkelt, akkor pukkan egyet (kinyílik a teteje), ezután kell nyújtani, szaggatni és bő olajban kisütni. Nagyon finom, az unokáim odavannak érte!

Kelesztés

Ha összekeverted a tésztát, helyezd rá a kerek tetőt a tálra, és nyomd le körbe-körbe a tető szélét. Nem szabad légteleníteni a tálat. Sok esetben egy kis idő elteltével a tető púposodni kezd, majd egy pukkanással kinyílik.





 





Ezeket olvastad már?
Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Vadraguleves házilag – éttermi tálalásban

Vadraguleves házilag – éttermi tálalásban

Böbi mami sós babkája – medvehagymával, sonkával és sajttal

Böbi mami sós babkája – medvehagymával, sonkával és sajttal

Ha még nem festetted meg a tojásokat, így lesz gyorsan pirostojásod!

Ha még nem festetted meg a tojásokat, így lesz gyorsan pirostojásod!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás