Böjtös bab, mint feltét, köret, főétel!
A húsvétot megelőző böjti időszakban próbálunk ötleteket adni a „húsmentesen is finoman” táplálkozáshoz, akár vallási, akár egészségügyi okokból csökkentenénk a megevett húsmennyiséget.
Egy ízletesen elkészített babkrém zöldségekkel, vagy alternatív mártogatósokkal: lencse, illetve humuszcsipsszel, de hagyományos kenyérfélével is nagyon ízletes és kiadós étel. Sajtszeletekkel pedig már egyenesen lucullusi vacsora!
25 dkg főtt bab (vörös vagy fehér) – lehet konzerv is
2 dl olívaolaj
2 evőkanál tökmagolaj
2 evőkanál tahini szósz
2-3 gerezd fokhagyma
fehér és fekete szezámmag
1 citrom leve
só ízlés szerint
A humusz mintájára készítjük. Egy mixerbe beleöntjük a főtt babot, kevés lével, a főzővizével. Hozzáadjuk a fokhagymát, olajat, citromlét, sót, tahinit, és mehet a mixelés. Ha jól összekrémesedett, felhabosodott, szórunk bele fehér és/vagy fekete szezámmagot. Nekem volt egy kis maradék céklacsatnim, azt is hozzákevertem – a színének és az ízének is jót tett! Reggelire, vacsorára, de böjtben ebédre is megteszi.
Ha vörös babból csináljuk, akkor a színéhez passzoló zöldséggel kínáljuk, dekoráljuk. Ha fehérből, akkor pedig olyannal, ami ahhoz harmonizál. Ne felejtsük el, a látvány, a színek az ízélményhez hozzáadódnak.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre