Még jó 2 hétig tart a farsang, áll a bál, és mivel ilyenkor van az egyetemes „fánkevés” mellett a disznóvágások ideje is, most egy húsos fánkreceptet ajánlunk. Eljátszottunk azzal, hogy húsból és nem lisztből csináljunk „fánkot”, és lehetőleg ne is egyesével, bő olajban süssük ki a „fasírtfánkot”, hanem zsírral kikent tepsiben. A közepére fúrt lyukba pedig lekvár helyett reszelt emmentáli megy!
60-70 dkg darált hús
2 kicsi tojás
1 fej lila hagyma darabosra vágva
4-5 gerezd fokhagyma reszelve
Só, bors, őrölt kömény, majoránna ízlés szerint
1 darab száraz kenyérvég ledarálva
1-2 evőkanál zsír
Sült padlizsánszeletek a fánkfasírt alá (fakultatív)
A húsba belekeverjük a hozzávalókat, és betesszük egy kicsit a hűtőbe, hogy összeálljon a massza. Ezalatt a száraz kenyérből prézlit darálunk.
Ha padlizsánt is ennénk hozzá (örült jó kombó együtt!), akkor héjastól szeletekre vágjuk a megmosott zöldséget, majd egy nagy serpenyőben mindkét oldalát zsíron megpirítjuk. „A fasírttésztát” gombócokra formáljuk, egyesével behempergetjük a prézlibe, majd kicsit kilapítva, lyukat fúrunk a mutatóujjunkkal a közepébe.
Ha mind kész, beletesszük ezeket egy kizsírozott tepsibe, és a fánkfasírtok közepét megtöltjük reszelt sajttal. Légkeveréssel, 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Sült padlizsánszeletekkel vagy magában is nagyon finom, de nyers almával is jól passzol.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre