
Még jó 2 hétig tart a farsang, áll a bál, és mivel ilyenkor van az egyetemes „fánkevés” mellett a disznóvágások ideje is, most egy húsos fánkreceptet ajánlunk. Eljátszottunk azzal, hogy húsból és nem lisztből csináljunk „fánkot”, és lehetőleg ne is egyesével, bő olajban süssük ki a „fasírtfánkot”, hanem zsírral kikent tepsiben. A közepére fúrt lyukba pedig lekvár helyett reszelt emmentáli megy!
60-70 dkg darált hús
2 kicsi tojás
1 fej lila hagyma darabosra vágva
4-5 gerezd fokhagyma reszelve
Só, bors, őrölt kömény, majoránna ízlés szerint
1 darab száraz kenyérvég ledarálva
1-2 evőkanál zsír
Sült padlizsánszeletek a fánkfasírt alá (fakultatív)
A húsba belekeverjük a hozzávalókat, és betesszük egy kicsit a hűtőbe, hogy összeálljon a massza. Ezalatt a száraz kenyérből prézlit darálunk.
Ha padlizsánt is ennénk hozzá (örült jó kombó együtt!), akkor héjastól szeletekre vágjuk a megmosott zöldséget, majd egy nagy serpenyőben mindkét oldalát zsíron megpirítjuk. „A fasírttésztát” gombócokra formáljuk, egyesével behempergetjük a prézlibe, majd kicsit kilapítva, lyukat fúrunk a mutatóujjunkkal a közepébe.
Ha mind kész, beletesszük ezeket egy kizsírozott tepsibe, és a fánkfasírtok közepét megtöltjük reszelt sajttal. Légkeveréssel, 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Sült padlizsánszeletekkel vagy magában is nagyon finom, de nyers almával is jól passzol.
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Géza atya borral ajánlja a tiramisut.
Örömteli csapatmunkában készült a 4500 szeletes Dobos.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre