Ha gyümölcsközpontú nyalánkságra vágysz a húzós sütik helyett, próbáld ki ezt a szilva, körte, barack kombót!
A gyümölcssültem az alkalom szülötte. A Jókai utcai kedvenc zöldséges házaspár jelképes áron megdobott egy láda „menteni való” őszibarackkal és némi túlérett, de mennyei szilvával. Otthon meg volt 2 szem körte. Na és persze 10 dkg tepsiben pirított dió. Az első ötlet a cukor nélkül főzött friss lekvár volt, de aztán másfelől jött inspirációk hatására, gyümölcssült lett belőle.
Őszibarack
szilva
körte
pirított dió
10 db babapiskóta
fahéj
vanilincukor
1 narancs leve (fakultatív)
A barack megmentett húsát egy lábosban megdinszteltem (cukor nélkül), és egy narancs levét belecsorgattam, majd összeturmixoltam friss lekvárnak. Egy részét beleöntöttem egy kis téglalap alakú jénaiba. Erre ráfektettem, majd belenyomkodtam a babapiskótákat.
A két körtét felezve, majd hosszában még egyszer felezve serpenyőben vajon megsütöttem, mindkét felét vanilincukros fahéjjal megszórva. Ezt rátettem az őszilekvárban hasaló babapiskótára.
Majd a felezett szilvákat ugyanabban a serpenyőben átsütöttem, úgy, hogy a megfelezett gyümölcs mindkét oldala megpiruljon, és mindkét oldalát megszórtam fahéjas vanilincukorral. A sült szilva egy részét tálra szedtem, közepébe pirított diódarabokat raktam. Ebből máris lehetett menet közben nasizni és csemegéztetni az otthonlévőket. A maradék vajas, szilvaszaftos sült szilvaszószt pedig a körteszeletek közepébe töltöttem. Azon melegében fogyasztható, de aki hidegen összeérve szereti, tegye be 1 órára a hűtőbe!
Szilvát, almát, banánt, körtét önmagában is melegen ajánlott vajon sütve fogyasztani, de összerakva ezeket egészen bombasztikus ízorgiában lesz részünk. Hedonistáknak kötelező!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre