Hamvas-eper csakis tejföllel – Ilyenkor a Jóisten is ezt eszi uzsonnára!





Itt van már az eper, és pillanatokon belül berobban a hazai szezonja is, ilyenkor nem lehet nem enni ebből a mennyei gyümölcsből! Pláne, hogy Hamvas Béla egyenesen azt állítja A Jóisten uzsonnája című írásában, hogy ebben az időszakban maga a Jóisten is tejfölös epret uzsonnázik. Hamvas precízen lejegyzett „receptjét” jó szívvel ajánljuk, és megtoldjuk egy piskótába töltött saját verzióval, azok kedvéért, akik kiadósabb uzsira, nasira vágynak.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.05.15.
Hamvas-féle eper eper

Hozzávaló – Hamvas alapján

50 dkg eper

12-15 dkg porcukor

2 dl tejföl (csakis tejföl!)

Eper tejföllel – rétegesen, Hamvas nyomán Fotó: Metropol/Fodor Erika

Elkészítés – Hamvastól

„Az általános vélemény, hogy a gyümölcsöt és a cukrot legjobb rétegesen elhelyezni és az epret kicsit megtörni, csak azért, mert így bővebb levet ereszt. Mikor ez elkészült, két deci tejfölt kell ráönteni. A mennyiség lehet valamivel több vagy kevesebb, ízlés szerint. A túlzástól tartózkodni kell. Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és egy réteg tejfölt helyez el egymás fölött, és a gyümölcsöt éppen csak hogy egy kicsit megnyitja. Mások a gyümölcsöt épen hagyják és a tejfölt a tetejére öntik, hadd szivárogjon le, oldja fel a cukrot és vonja ki az eper levét. Az edény fenekén rózsaszínű ital gyűlik össze, s a leghelyesebb, ha az ember, miután az epret megette, úgy ahogy van, nem kanállal eszi meg, hanem megissza. Ez az uzsonna tökéletes befejezése.” (Hamvas Béla)

A piros gyümölcs és fehér krém mennyei párosítás! Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp – Hamvastól

„Sokan a tejszínt részesítik előnyben, de ezek az emberek az étel lényegét félreértik. […] A tejszín alkalmazása tévedés, a tejszín az eperhez hibás ízlésre vall. A hibás ízlés hibás értékeléshez, ez pedig hibás életrendhez vezet, ezért ilyesmit kerülni kell. A tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, amikor a déli hőség már fölengedett és a levegő enyhülni kezd, vagyis fél négy. A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az epret ilyenkor eszi uzsonnára.” (Hamvas Béla)

Piskótába is tölthetjük az epret! Fotó: Metropol/Fodor Erika

+1Tipp – FE

Arra az esetre, ha a tejfölös eper nem bizonyulna elég kalóriadúsnak, töltsük bele egy kis kerek piskótába, és öntsük nyakon még azt is tejföllel, eperdarabokat dobálva rá! Ehhez egy tojásból készíthetünk – akár glutén- és cukormentes – piskótát egy bográcstálban. A piskótabucit kiborítjuk az edényből, kivájjuk a közepét, és beletöltjük a tejfölös epret, majd a kivájt kalapot visszahelyezve, az egészet betejfölözzük, és eperrel díszítjük. Így egy adag tejfölös eperből ketten is jóllaknak.

Tejfölös epres piskótabuci – nagyon jó! Fotó: Metropol/Fodor Erika

Piskótához

1 tojás

1 evőkanál langyos víz

1 evőkanál cukor (vagy eritrit)

1-2 evőkanál liszt (búza vagy GM)

1 csipet sütőpor

Tejfölös epres piskóta belülről Fotó: Fodor Erika

A tojásfehérjéhez hozzátesszük a langyos vizet, majd felverjük a cukor fokozatos hozzáadásával. A kemény habba lapáttal belekeverjük a sárgáját, és egyenletesen a lisztet, sütőport. A mini bográcstálat kivajazzuk, pici liszttel hintjük, beleöntjük a masszát, és közepes főfokon, légkeveréssel megsütjük. Ha nagyméretű piskótát töltenénk, akkor négyszeres szorzót használjunk a hozzávalókból, és úgy mehet bele a fél kiló epres tejföl.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás