Már végét járja a tavalyi alma, és a nyári változatára még egy kicsit várnunk kell, de a régi tökéletes arra, hogy egy jó fahéjas almás süti legyen belőle. Ráadásul olyan, ami a gluténérzékenyeknek vagy a poharas verzióban a tejtermék intoleranciával élők számára is élvezetes és visszaadja az eredeti „hamisítatlan” fahéjas almás élményt.
3 evőkanál kölesliszt
3 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál vaj (vagy növényi zsír)
2 tojás
fél citrom leve, héja reszelve
2,5 dl tejszín vagy tejföl vagy joghurt
6-8 darab alma
fahéj
cukor (bármilyen fajta) ízlés szerint
A tésztához összekanalazzuk egy tálba a liszteket, a zsiradékot, egy tojássárgáját, a citrom levét és reszelt héját, majd mindezt kézzel összegyúrjuk, ha szükséges, egy pici langyos víz hozzáadásával. A tészta összedolgozásához használhatunk még pluszba egy hintés rizslisztet, amivel szépen letakarítjuk a keverőtál falát és homogén gombócunk lesz. A sütőtálat kikenjük, majd a tésztagombócot a kör közepére helyezve tenyérrel szétnyomkodjuk, villával megszúrkodjuk és alsó-felső légkeveréssel, 180 fokon elősütjük félig. Mialatt a tészta a sütőben, meghámozzuk az almákat és vékony szeletekre vágva, fahéjjal és édesítve félkeményre dinszteljük. Kivesszük a sütőből a tésztát, ráterítjük az almát, és a megmaradt egy tojásfehérjét és a másik egész tojást a tejszínnel/joghurttal kikeverjük, ráöntjük az almára, szórhatunk rá pár szem mandulát vagy diót, és mehet is vissza a sütőbe, légkeveréssel 160 fokon aranybarnára sütjük a tetejét.
1 csésze tápiókagyöngy
3 csésze (ugyanaz a csésze) növényi tej
Cukor vagy datolyaszirup
6-8 darab alma
Citrom leve, héja
A tápiókagyöngyöt a növényi tejben, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a gyöngyök már nem kemények, de még megőrzik formájukat. Ha túl sűrű lesz, adunk még hozzá növényi tejet, hogy a poharakba beletölthető állagú legyen a „tápiókatészta”, és ekkor keverjük bele a citrom levét és héját is. Az almákat hámozva, szeletekre vágva megdinszteljük, pépesítjük. A tápiókát és az almát is még langyosan poharazzuk. Alulra kerül az almapép, rá egy réteg tápióka, majd a datolyaszirup, fahéjjal meghintve. melegen és hidegen is nagyon finom.
El ne felejtsük megkóstolni a reszelt citromhéjat, mielőtt beletesszük a sütibe, mert ha véletlenül keserű, akkor az egészet elrontja!
A fahéjas-almás pohárhoz használt datolyasziruphoz friss (fényezetlen!) datolyát vegyünk, amelyet kimagozunk, majd 1:1 arányban felöntjük 1 órára forró vízzel, és késes turmixszal elkészítjük a természetes édesítőt.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre