Fahéjas-almás: pite vagy pohár – Ez más almás, de pompás!

Már végét járja a tavalyi alma, és a nyári változatára még egy kicsit várnunk kell, de a régi tökéletes arra, hogy egy jó fahéjas almás süti legyen belőle. Ráadásul olyan, ami a gluténérzékenyeknek vagy a poharas verzióban a tejtermék intoleranciával élők számára is élvezetes és visszaadja az eredeti „hamisítatlan” fahéjas almás élményt.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.04.29.
almás finomság

Hozzávaló

Fahéjas-almás más pite kerek – cseréptálban, gluténmentes

3 evőkanál kölesliszt

3 evőkanál rizsliszt

2 evőkanál vaj (vagy növényi zsír)

2 tojás

fél citrom leve, héja reszelve

2,5 dl tejszín vagy tejföl vagy joghurt

6-8 darab alma

fahéj

cukor (bármilyen fajta) ízlés szerint

Amikor lecsurog a tányérra a langyos fahéjas alma szaftja Fotó: Fodor Erika
Almapüré, tápiókatészta, datolyaszirup, fahéj Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Fahájas-almás – más pite, gluténmentes

A tésztához összekanalazzuk egy tálba a liszteket, a zsiradékot, egy tojássárgáját, a citrom levét és reszelt héját, majd mindezt kézzel összegyúrjuk, ha szükséges, egy pici langyos víz hozzáadásával. A tészta összedolgozásához használhatunk még pluszba egy hintés rizslisztet, amivel szépen letakarítjuk a keverőtál falát és homogén gombócunk lesz. A sütőtálat kikenjük, majd a tésztagombócot a kör közepére helyezve tenyérrel szétnyomkodjuk, villával megszúrkodjuk és alsó-felső légkeveréssel, 180 fokon elősütjük félig. Mialatt a tészta a sütőben, meghámozzuk az almákat és vékony szeletekre vágva, fahéjjal és édesítve félkeményre dinszteljük. Kivesszük a sütőből a tésztát, ráterítjük az almát, és a megmaradt egy tojásfehérjét és a másik egész tojást a tejszínnel/joghurttal kikeverjük, ráöntjük az almára, szórhatunk rá pár szem mandulát vagy diót, és mehet is vissza a sütőbe, légkeveréssel 160 fokon aranybarnára sütjük a tetejét.

A fahéjas dinsztelt almát ráterítjük az elősütött rizs-köles tésztára Fotó: Fodor Erika

 

Hozzávaló

Fahéjas-almás pohár

1 csésze tápiókagyöngy

3 csésze (ugyanaz a csésze) növényi tej

Cukor vagy datolyaszirup

6-8 darab alma

Citrom leve, héja

(Ár)nyalatok fahéjra és almára Fotó: Fodor Erika

 

Elkészítés

Fahéjas-almás pohár

A tápiókagyöngyöt a növényi tejben, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a gyöngyök már nem kemények, de még megőrzik formájukat. Ha túl sűrű lesz, adunk még hozzá növényi tejet, hogy a poharakba beletölthető állagú legyen a „tápiókatészta”, és ekkor keverjük bele a citrom levét és héját is. Az almákat hámozva, szeletekre vágva megdinszteljük, pépesítjük. A tápiókát és az almát is még langyosan poharazzuk. Alulra kerül az almapép, rá egy réteg tápióka, majd a datolyaszirup, fahéjjal meghintve. melegen és hidegen is nagyon finom.

Tápiókagyöngy és házi datolyaszirup

Tuti tipp

El ne felejtsük megkóstolni a reszelt citromhéjat, mielőtt beletesszük a sütibe, mert ha véletlenül keserű, akkor az egészet elrontja!

Így készül a természetes süteményédesító Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

A fahéjas-almás pohárhoz használt datolyasziruphoz friss (fényezetlen!) datolyát vegyünk, amelyet kimagozunk, majd 1:1 arányban felöntjük 1 órára forró vízzel, és késes turmixszal elkészítjük a természetes édesítőt.

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás