Ez a neked való túrófánk – se dagasztás, se kelesztés, és még olaj sem kell hozzá

Talán nem vagyok egyedül, akinek mumus a kelt tészta, a gyúrás, nyújtás, és az egész tortúra. Nem beszélve a bő olajban sütésről, aminek már a gondolata is ellenérzéseket vált ki. Farsangkor azonban illik egyszer – legalább – fánkot sütni. Akkor próbálkozzunk egy élesztő nélküli, sütőben, olaj nélkül, rizsliszttel és nyírfacukorral is készíthető túrófánkkal – házi szederlekvárral, ét- vagy fehér csokiba forgatva. De pucéran, a la nature is finom!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.02.18.

Talán nem vagyok egyedül, akinek mumus a kelt tészta, a gyúrás, nyújtás, és az egész tortúra. Nem beszélve a bő olajban sütésről, aminek már a gondolata is ellenérzéseket vált ki sokunkban. Farsangban azonban illik egyszer – legalább – fánkot sütni. Akkor próbálkozzunk egy élesztő nélküli, sütőben, olaj nélkül, rizsliszttel és nyírfacukorral is készíthető túrófánkkal – házi szederlekvárral, ét- vagy fehér csokiba forgatva. De pucéran, a la nature is finom!

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró

20 dkg búzafinomliszt vagy rizsliszt

15 dkg porcukor vagy nyírfacukor/eritrit

2-3 db tojás (mérettől függően)

1 csipet só

0,5 csomag sütőpor

1 citrom leve, héja (emberi fogyasztásra alkalmas)

kevés olaj a kenéshez

házi szederlekvár/barack/eper

Házi szederlekvárral langyosan tálalva Fotó: Metropol/FE

Étcsoki

Fehér csoki

Túrófánk ét- és fehér csoki paplannal Fotó: Metropol/FE

Elkészítés

A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük, aztán hozzágyúrjuk a többi alapanyagot is.

Túrófánk tepsiben sütve Fotó: Metropol/FE

A tésztából kézzel kis gombócokat formálunk, amelyeket a sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk úgy, hogy a gombóc tetejét kicsit lelapítjuk. A fánkocskák tetejét megkenjük kevés olajjal, és előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 °C-on kb 15 percig sütjük. Vagy simán tálaljuk vagy házi szederlekvárral, de egy darab ét-, illetve fehér csokit felolvasztva, akár csokiba is meghempergethetjük. Tessék választani!

A forró fánk felolvasztja a gyümölcsízt Fotó: Metropol/FE

Tuti Tipp

Ha a sütőpapírt is megkenjük egy picit olajjal, akkor a fánk alulról és felülről is kap egy kis zsiradékot, és szaftosabb lesz, hiszen a tésztájában nincs külön hozzáadott zsiradék, csak a túró.

Pofonegyszerű túrófánk: csak ez kell hozzá Fotó: Metropol/FE

+1 tipp

A szederlekváros verziót még melegen együk, mert a langyos túrófánk megolvasztja a lekvárt, és így még finomabb, mint hidegen. Bátran tunkoljuk a fánkot a lekvárba, akár falatonként!









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás