Talán nem vagyok egyedül, akinek mumus a kelt tészta, a gyúrás, nyújtás, és az egész tortúra. Nem beszélve a bő olajban sütésről, aminek már a gondolata is ellenérzéseket vált ki. Farsangkor azonban illik egyszer – legalább – fánkot sütni. Akkor próbálkozzunk egy élesztő nélküli, sütőben, olaj nélkül, rizsliszttel és nyírfacukorral is készíthető túrófánkkal – házi szederlekvárral, ét- vagy fehér csokiba forgatva. De pucéran, a la nature is finom!
Talán nem vagyok egyedül, akinek mumus a kelt tészta, a gyúrás, nyújtás, és az egész tortúra. Nem beszélve a bő olajban sütésről, aminek már a gondolata is ellenérzéseket vált ki sokunkban. Farsangban azonban illik egyszer – legalább – fánkot sütni. Akkor próbálkozzunk egy élesztő nélküli, sütőben, olaj nélkül, rizsliszttel és nyírfacukorral is készíthető túrófánkkal – házi szederlekvárral, ét- vagy fehér csokiba forgatva. De pucéran, a la nature is finom!
50 dkg tehéntúró
20 dkg búzafinomliszt vagy rizsliszt
15 dkg porcukor vagy nyírfacukor/eritrit
2-3 db tojás (mérettől függően)
1 csipet só
0,5 csomag sütőpor
1 citrom leve, héja (emberi fogyasztásra alkalmas)
kevés olaj a kenéshez
házi szederlekvár/barack/eper
Étcsoki
Fehér csoki
Elkészítés
A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük, aztán hozzágyúrjuk a többi alapanyagot is.
A tésztából kézzel kis gombócokat formálunk, amelyeket a sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk úgy, hogy a gombóc tetejét kicsit lelapítjuk. A fánkocskák tetejét megkenjük kevés olajjal, és előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 °C-on kb 15 percig sütjük. Vagy simán tálaljuk vagy házi szederlekvárral, de egy darab ét-, illetve fehér csokit felolvasztva, akár csokiba is meghempergethetjük. Tessék választani!
Tuti Tipp
Ha a sütőpapírt is megkenjük egy picit olajjal, akkor a fánk alulról és felülről is kap egy kis zsiradékot, és szaftosabb lesz, hiszen a tésztájában nincs külön hozzáadott zsiradék, csak a túró.
+1 tipp
A szederlekváros verziót még melegen együk, mert a langyos túrófánk megolvasztja a lekvárt, és így még finomabb, mint hidegen. Bátran tunkoljuk a fánkot a lekvárba, akár falatonként!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre