Házi zserbó – ahogy a nagyi csinálja

Az egész család által kedvelt zserbó receptjét Giller Lászlóné Ildikó osztotta meg a Metropol olvasóival. Ildikó házi süteményeivel rendszeresen támogatja a Fiatal Családosok Klubja rendezvényeit. Az Adventi Jótékonysági Vásárra zserbót készített, amely olyan finom volt, hogy megkértük, árulja el, hogyan csinálja.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.12.17.
zserbó

Hozzávalók

Tészta

40 dkg liszt

1 egész tojás

5 dkg porcukor

20 dkg margarin

1 dl tej

1dkg élesztő

csipetnyi sütőpor

Zserbó, a megunhatatlan (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter)

Töltelék

20 dkg áfonyalekvár vagy málnalekvár

12 dkg darált dió

12 dkg porcukor

Csokitető

2 tábla dark-csoki

1 evőkanál olaj

Elkészítés

Tészta

1 dl langyos tejben az élesztőt kávéskanálnyi cukor hozzáadása után felfuttatjuk. Ezután a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a csipetnyi sütőport, az 1 tojást, a porcukrot és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, és a tésztát 3 egyenlő lapra osztjuk, kinyújtjuk 35x25 cm-es darabokra egyenként. Az első lapot betesszük egy ekkora méretű tepsibe, megkenjük a lekvárral, s rászórjuk a darált dió/porcukor keverékét. Erre tesszük rá a második lapot, lekvárral megkenve, diós porcukrot, és rátesszük a harmadik lapot. Betesszük a sütőbe, közepes hőfokon, (160 fokon) kb. 40-percig sütjük, de előtte közben megszurkáljuk a lap tetejét, hogy a gőz kijöjjön. Amikor kisült a sütemény és kihűlt, erre tesszük az olvasztott táblacsokit, azaz a csokoládémázt.

Csokoládémáz

A csokit összekeverve, és legvégén a kész 3 lapos zserbószelet tetejére ráöntjük.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás