Az egész család által kedvelt zserbó receptjét Giller Lászlóné Ildikó osztotta meg a Metropol olvasóival. Ildikó házi süteményeivel rendszeresen támogatja a Fiatal Családosok Klubja rendezvényeit. Az Adventi Jótékonysági Vásárra zserbót készített, amely olyan finom volt, hogy megkértük, árulja el, hogyan csinálja.
Hozzávalók
Tészta
40 dkg liszt
1 egész tojás
5 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 dl tej
1dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
Töltelék
20 dkg áfonyalekvár vagy málnalekvár
12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
Csokitető
2 tábla dark-csoki
1 evőkanál olaj
Elkészítés
Tészta
1 dl langyos tejben az élesztőt kávéskanálnyi cukor hozzáadása után felfuttatjuk. Ezután a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a csipetnyi sütőport, az 1 tojást, a porcukrot és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, és a tésztát 3 egyenlő lapra osztjuk, kinyújtjuk 35x25 cm-es darabokra egyenként. Az első lapot betesszük egy ekkora méretű tepsibe, megkenjük a lekvárral, s rászórjuk a darált dió/porcukor keverékét. Erre tesszük rá a második lapot, lekvárral megkenve, diós porcukrot, és rátesszük a harmadik lapot. Betesszük a sütőbe, közepes hőfokon, (160 fokon) kb. 40-percig sütjük, de előtte közben megszurkáljuk a lap tetejét, hogy a gőz kijöjjön. Amikor kisült a sütemény és kihűlt, erre tesszük az olvasztott táblacsokit, azaz a csokoládémázt.
Csokoládémáz
A csokit összekeverve, és legvégén a kész 3 lapos zserbószelet tetejére ráöntjük.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre