Az olasz húsos tésztás étel nem véletlen népszerű nálunk is. A magyar paradicsom is nagyon finom, és ha jóféle lasagne tésztát választunk, semmi akadálya, hogy egy hamisítatlan magyaros lasagnét dobjunk össze vacsorára. A látvány kedvéért eljátszhatunk akár a két nemzeti trikolór azonos alapszíneivel: piros-fehér és zöld rétegekből rakva az ételt. A mi magyaros változatunkból akár a besamelmártás is kihagyható.
1 doboz fehér lasagne tésztalap (ebből marad, visszazárt dobozban tárolható)
1 doboz zöld (spenótos) lasagne tésztalap (ebből marad, visszazárt dobozban tárolható)
50 dkg darált marhahús (vagy pulyka)
1 kg sűrű paradicsomszósz (100 százalék paradicsomból)
2–3 darab paradicsom
30 dkg kemény sajt reszelve
2–3 gerezd fokhagyma törve
olívaolaj
só, bors, oregánó
2–3 evőkanál liszt (búza vagy rizs vagy csicseriborsó)
20 dkg vaj
1 liter tej
só
A marhahúst olívaolajon megpirítjuk, beletéve a fűszereket és az összenyomott fokhagymát, majd felöntjük a paradicsomszósszal, és fedő alatt takarékon megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a besamelt, ha akarunk hozzá.
Lábosban alacsony hőfokon felolvasztjuk a vajat, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet. Ha csomómentes, hozzáadjuk apránként a tejet, és ezzel sűrűre felfőzzük, folyamatos keverés mellett.
A tepsi aljára kevés paradicsomszószt öntünk. Erre jön egy réteg fehér lasagne tésztalap, egymás mellé helyezve, hogy kitöltse a tepsit. Majd egy réteg darált hús következik, reszelt sajttal tetézve, és ezt követi a besamel vagy csak egy kis paradicsomszósz, és jöhet a zöldszínű lasagne tésztaréteg. Így folytatjuk tovább, ameddig a tepsink magassága engedi. A tetejére, a záró paradicsom-/besamelréteg alá tehetünk néhány szeletelt friss paradicsomot.
A reszelt sajtot a besamelréteg alá tegyük, így nem ég meg, hanem beleolvad.
A tepsi oldalát is kirakhatjuk lasagne tésztával, hosszában a megfelelő méretre törve a lapokat.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre