RETRO RÁDIÓ

Kevesebb csokimikulás fogy a koronavírus miatt





Elmaradnak a Mikulás-napi rendezvények, és a legtöbb családban a nagyszülők sem ünnepelnek az unokákkal december 6-án. Emiatt idén kevesebb csokimikulás fogy, mint tavaly, amikor egyébként rekordszámú, összesen 8 millió darabot adtak el.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.04.
Édesség

A jó gyereknek csokimikulást hoz a télapó december 6-a reggelére. Ez nem változik idén sem, de a járványhelyzet már a húsvéti csokoládék idején is megmutatta: idén jóval kevesebb ünnepi édességet vásárolunk.

Öt helyett csak két csokimikulást kapnak a gyerekek

Csilla gyermekei, az 5 éves Matyi és a 3 éves Botond, általában négy helyről kap ajándékot, idén azonban “csak egy télapó érkezik” hozzájuk.

- A fiúknak több helyről is érkezik ilyenkor ajándék, köztük csokimikulás is. Most azonban nem gyűlik össze a család, így a nagyobb ajándékozás is elmarad. Az oviban úgy tudom, azért kapni fognak édességet de itthon is érkezik majd néhány apróság a csizmájukba - mesélte az édesanya.

Fotó: Metropol

Húsvétkor nagy volt a visszaesés

A csokimikulásokból a covidig évről-évre rekord mennyiség fogyott. Tavaly több, mint 8 millió darabot vásároltak hazánkban. Ez összesen 700 tonnát, és csaknem 4 milliárd forint bevételt jelentett. A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint idén 5-6 %-os visszaesés várható az édesség forgalomból.

- Húsvétkor a járvány miatt elég nagy volt a visszaesés, 30%-al kevesebb csokinyuszi fogyott. A kereskedők ezért óvatosabbak, 10 %-al kevesebb ünnepi édességet rendeltek 2019-hez képest. A második hullámban most talán kicsit bátrabban vásárolnak az emberek, ezért a kereskedők reménykednek - mondta Intődy Gábor, a szövetség képviselője.

Bevizsgálták a csokimikulásokat, csak eggyel volt baj

Idén 17 csokoládémikulásból mindössze 1 zsírtartalma volt magasabb a csomagoláson feltüntetettnél – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium laborja által végzett vizsgálatból. A laborvizsgálat a zsírtartalom ellenőrzésével kezdődik. A ledarált csokoládémasszát sósavval roncsolják, hogy annak zsírtartalma elkülöníthetővé és azonosíthatóvá váljon. Ebből lesz megállapítható, hogy a termék tartalmaz-e például a kakaóvajtól eltérő, idegen zsírokat.

Fotó: MTI/Vajda János

Mire figyeljünk, ha jó minőségi csokimikulást szeretnénk?

A jó minőségű csokimikulás csomagolópapírján mindig a tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepel. A „kakaós tejbevonó massza”, az „étbevonó massza” vagy a „tejfigura” nem valódi csokoládé! Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú télapót választani. A címkén megjelenítendő részaránynak tejcsokoládék esetén meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35%-ot – ezek persze drágábbak is.

Világhírű lett a magyar maszkos csokimikulás Rimóczi László lajosmizsei cukrász szájmaszkot adott a kézműves csokimikulásaira, és akkora sikere lett, hogy világszerte hírt adtak a magyar csokoládéról. „A belgák elkészítették tavasszal a húsvéti nyuszifigurákat maszkkal, és mivel jó ötletnek tartottam, mi is megcsináltuk. Nagyon népszerű lett! Már ekkor tudtam, hogy december 6-a előtt, előrukkolunk a maszkos mikulásokkal” - mondta a Ripostnak a cukrász, akihez percenként jönnek a megrendelések a webshopból, amiket alig győznek teljesíteni.

 





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás