A lakásban szárított ruhák akár 30 százalékkal is megnövelhetik a levegő páratartalmát, ami kedvez a különböző penészgombák elszaporodásának. Ha ezeket belélegezzük, akár súlyos tüdőbetegséget is kaphatunk. Az orvosok figyelmeztetése szerint a szobában szárított ruhák elsősorban azok számára jelenthetnek komoly egészségügyi kockázatot, akiknek gyenge az immunrendszere vagy asztmában szenvednek – írja a Házipatika.

 

Fotó: Pixabay

A párás környezet kifejezetten kedvez néhány penészgomba elszaporodásának. A szakértők különösen az Aspergillus fumigatus nevű penészgomba veszélyeire figyelmeztetnek, ez ugyanis tüdőbetegséget okozhat. Az orvosok azután tették közzé figyelmeztetésüket, hogy egyre több olyan beteggel találkoznak, akiket az Aspergillus fertőzött meg.

„Egy adag vizes ruha körülbelül két liter vizet tartalmaz, ez száradáskor a levegőbe kerül. A legtöbben eleve immunisak vagyunk azokkal a penészgombákkal szemben, amelyek az ilyen nedves körülményeket kedvelik, azok közül pedig, akik nem immunisak, szintén sokan nem betegszenek meg tőle, mivel az immunrendszerük legyőzi a fertőzést, mielőtt az tüneteket okozna” – mondta David Denning professzor, a manchesteri aspergillosis központ munkatársa a Daily Mailnek.

„Az asztmások azonban belélegezve a kórokozót köhögni és zihálni kezdhetnek. Azok szintén veszélyben vannak, akiknek valami miatt legyengült az immunrendszerük – például mert kemoterápiás kezelés alatt állnak, vagy mert AIDS-esek. Náluk a penészgomba belélegzése aspergillosist okozhat, ami maradandó, néha pedig végzetes károsodást okoz a tüdőben, és az orrmelléküregben” – teszi hozzá a szakértő.

Azt tanácsolom tehát, hogy aki teheti, szárítógépben vagy a szabad levegőn szárítsa a ruhákat. Ha pedig ez nem lehetséges, akkor egy olyan helyiségben a lakáson belül, ahol keveset tartózkodnak, lehetőleg minél távolabb a hálószobától.”