Egész héten a rák egyik legveszélyesebb fajtájának megelőzősére hívja fel a figyelmet országszerte. A méhnyakrák elleni küzdelmet minden évben január negyedik hetében tartják már 15 éve. Az eddigi esztendőkben különböző közösségekben, iskolákban és rendelőkben rendezték a programokat, idén a pandémia miatt az internetes térbe költöznek a prevenciós műsorok. Folyamatos tematikus online előadásokat szerveznek a Betegakadámián, valamint január 23.-án délután 4-től Dr. Nagy Gábor orvosigazgató és nőgyógyászati osztályvezető főorvos beszél a betegséggel kapcsolatban.

Fotó: Shutterstock

Még mindig rengetegen halnak bele a betegségbe

A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a nőknél világszerte. Itthon minden nap meghal legalább egy asszony a betegség szövődményeiben, az évek óta jelenlevő állami szűrőprogramok ellenére is. A tünetek között szerepel például hüvelyi vérzés, folyás vagy fájdalom, továbbá a rendszertelen vérzés.

Segít a védőoltás!

A daganat kialakulásában nagy szerepet játszik az úgynevezett HPV-vírus. A fertőzésnek több száz típusa van, és ezek közül legalább 13 méhnyakrákot okoz. A betegség ellen fejlesztették ki a köznyelvben HPV-oltásnak nevezett injekciót, ami már hosszú évek óta ingyenes a 13 éves lányok számára, sőt a tavaly már a kortárs fiúknak is. Szakemberek szerint a vakcinát az aktív nemi élet elkezdése előtt beadatni, a tökéletes védelem érdekében.

Fotó: Shutterstock

Amit nem tudott a HPV-ről

  • Óvszerhasználattal sem teljesen kiküszöbölhető a vírus elkapása.
  • A betegség kialakulása akár 10-20 évig is tarthat.
  • A tünetek is később jelentkezésekor, már lényegesen rosszabbak a páciens túlélési esélyei.
  • A „0.” stádiumban történő felismeréssel 100%-os gyógyulás érhető el.