A mammográfiás szűrővizsgálatra egészséges, tünetmentes nők önként jelentkezhetnek. Érdemes 45 év felett már rutinszerűen eljárni, kiegészítve nőgyógyászati vizsgálattal is.

Sokat segíthet az egészség megőrzésében, ha napi szinten önvizsgálat is történik, s ha bármilyen eltérés, csomó tapintása, az emlő bőrének elváltozása, az emlő váladékozása, a két emlő
méretbeli különbsége megjelenik, azonnal orvoshoz kell fordulni – mondta lapunknak dr.Juhász Éva háziorvos INSUmed orvosi fogyókúra tanácsadó.

Magyarországon évente 5-6000 emlőrák kerül felfedezésre és kb. 2000 nő hal meg ebben a betegségben és szövődményeiben.

A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél alakul ki ez a betegség. Az örökletes emlőráknál kilencszer nagyobb a megbetegedés esélye.

A korán felfedezett emlőrákok esetében kb. 80%-os 5-éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. A késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány csak 15% körüli. A korábbi évtizedekkel ellentétben, ma már a korszerű terápiáknak köszönhetően hosszú ideig, jó életminőségben élhetnek együtt a betegséggel ezen nők.

Ha kaptál lakossági szűrűvizsgálatokra meghívást, menj el!